2021. március 5., péntek

VAKCINÁK INNEN IS, ONNAN IS - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.03.05.


Még mindig téma a világsajtóban a Fidesz kilépése a néppárti frakcióból, és az, hogy mit akar Orbán. Az európai vakcinabeszerzés is terítéken van
.

Orbán Viktor azon van, hogy saját csapatot hozzon létre, miután távozott a jobbközép körből – írja a Bloomberg amerikai hírügynökség. A cikk ismerteti a magyar miniszterelnök által kifejtett célkitűzést, miszerint a demokratikus értékekről folytatott évtizedes vita lezárultával ő maga akar kialakítani olyan jobboldali politikai erőt, amely azokat az európaiakat fogja össze, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik.

A Bloomberg visszatekintése szerint az Európai Néppárt hosszú időn át nyújtott otthont a Fidesznek, és biztosított Orbánnak kulcsfontosságú kapcsolatokat, legitimációt, szavazatokat. Orbánnak 2010-es hivatalba lépése óta szüksége volt erre a támogatásra, miközben harcot vívott az európai főáramlattal szemben, amely a jogállam erodálását írta a számlájára. A magyar vezető szerint mára az Európai Néppárt elvesztette azon képességét, hogy nagy, erős és demokratikus ernyőszervezete legyen a konzervatív nézetek széles skálájának.

A hírügynökség megjegyzi: még mindig nem világos, hogy a Fidesz, amely távozott a néppárti frakcióból, kilép-e magából a Néppártból is, ám Orbán ezen legutóbbi kijelentései minden eddiginél egyértelműbben jelzik: szélesedik a szakadék a magyar vezető és az európai fősodor között. A szakításról szerdán bejelentett döntés pontot tett a Fidesz státusát illető, évek óta fennálló bizonytalanságra, választ adott arra a kérdésre, hogy a magyar miniszterelnök illiberális politikája összeegyeztethető-e a főáramlat értékeivel.

Jöhet az orosz és a kínai vakcina is

Most pedig beszéljünk a vakcinákról. Nagyon fontos beszámolóval állt elő tegnap este a Politico című amerikai portál brüsszeli kiadása, és még ma kora reggel is ez volt a vezető anyag a nyitó oldalon. Thierry Breton, az Unió belső piaci ügyeiben illetékes francia EU-biztos a Politicónak adott interjúban kijelentette: teljesen rendben van, ha tagországok Oroszországtól, illetve Kínától vásárolnak oltóanyagot.

Mint a felvezetőben olvasható, Pascal Soriot, az AstraZeneca ügyvezetője minden nap hajnali ötkor telefonon hívja Bretont. Amikor hajnali ötkor ezt a lapszemlét írom, jó érzés tudni, hogy más is dolgozik ilyenkor. De a francia EU-biztos számára, aki egyben az Unió vakcinaügyi munkacsoportjának a vezetője is, ez csak a bemelegítés a mindennapokhoz, és a korai óra annak tudható be, hogy Soriot az ausztráliai otthonából telefonál. Később sorra kerül Albert Bourla, a Pfizer, valamint Stéphane Bancel, a Moderna vezetője is az amerikai keleti parton, Connecticutben, illetve Massachusettsben. Mindegyiküktől friss beszámolót vár Thierry Breton, mikor várható a következő szállítmány, hol van éppen elakadás. Breton sorra látogatja körbe a gyógyszergyári beszállítók telephelyeit, valamint az uniós vakcinaellátással elégedetlenkedő fővárosokat: tárgyal, követelőzik, mentegetőzik, egyeztet. A minap Hollandiában járt, másnap Olaszországban, és ha minden igaz, akkor ma történetesen Budapesten és Bécsben tűnik fel.

Azt bizonygatja a Politicónak, hogy mindenki egyetlen közös stratégián dolgozik, és ő mindenkivel beszélni akar, mindenkit meg akar győzni ennek az összefogásnak a fontosságáról. Arra számít, hogy talán a jövő héten sínre kerülhet a negyedik vakcinatípus, a Johnson & Johnson oltóanyagának az ügye, és hogy az eddigi szállítók derűlátóbb második negyedévi előrejelzéseket tudnak hamarosan letenni az asztalra.

A Politico emlékeztet arra, hogy nem csupán Magyarország, hanem Ausztria, Dánia, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia is keres unión kívüli beszerzési forrásokat. Ez azonban Bretont nem zavarja – olvasható a cikkben. Arra, hogy egyes országok az orosz Szputnyik V-ből vagy a kínai Sinopharmból akarnak vásárolni, csak annyit mond, „rendben van”. Azt is üdvözli, hogy az osztrákok és a dánok Izraellel igyekeznek vakcinaszövetségre lépni. „Nincs semmi olyan félelmem, hogy ez bárki ellen irányulna. Egyszerűen a globális együttműködés bővítéséről van szó” – mondja.

Most nem új vakcinákra van szükség, hanem rengeteg oltóanyagra

A Politico kifejezetten rákérdezett a négy visegrádi állam orosz, illetve kínai vakcinákban való érdekeltségére, és az EU-biztos erre azt mondta, mindez csupán csepp a tengerben. Arra az adatra hivatkozott, hogy a Magyarországra küldött első orosz szállítmány 40 ezer dózis volt. Nekünk azonban – folytatta – milliószámra kell az oltóanyag. Szerinte értelmes dolog, ha valaki nyitott arra, hogy „innen is szerezzen néhány dózist, meg onnan is szerezzen néhányat”. „Most sok dózisra van szükségünk, nem újfajta vakcinákra” – tette hozzá.

Thierry Breton hangsúlyozta: az orosz tudományos tapasztalatok ismeretében nincs oka kételkedni a Szputnyik V hatékonyságában. „Megnézzük, hogy jó-e a vakcina” – utalt az európai gyógyszerhatóság minap megkezdett vizsgálatára. Szerinte a Szputnyikkal az a probléma, hogy Oroszország nem képes a tömeges gyártására.

Ami Kínát illeti, ott két oltóanyagot is használnak, valamint exportálnak – a Sinopharm és a Sinovac termékét. Kína eddig több mint 50 millió polgárát oltotta be vele. Breton szerint Oroszország és Kína törekedhet ugyan arra, hogy szerte a világban terjessze a termékét, de csak az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak van kapacitása arra, hogy ellássa az egész világot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.