2021. június 6., vasárnap

A KORMÁNYNAK LÉPNIE KELLENE A KELETI VAKCINÁK ÜGYÉBEN, DE EGYELŐRE MÉLYEN HALLGAT

MAGYAR HANG
Szerző: FICSOR BENEDEK
2021.06.06.


– A világban depresszió van, de mi, magyarok már szabadok vagyunk – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök 
pénteki rádióinterjújában. Magyarország valóban jól áll az oltások terén, ami a keleti vakcináknak is köszönhető, hiszen az orosz Szputnyik V, valamint a kínai Sinopharm védőoltásából eddig összesen körülbelül 3,2 millió dózist használtak fel, vagyis nagyjából annyit, mint a Pfizerből. A kívánt átoltottság eléréshez, és a korlátozások feloldásához tehát mindenképpen szükség volt a keleti vakcinákra, a nyilvánvaló előnyökön túl azonban immár jól láthatók azok a hátrányok, amelyekről a kormány mélyen hallgat.

A Szputnyik esetében minőségi probléma alig merült fel. A brazil egészségügyi hatóság (Anvisa) áprilisban ugyan aggodalmának adtak hangot az oltás megbízhatósága kapcsán, a napokban azonban mégis engedélyezték a használatát, zárójelbe téve a korábbi kritikájukat. Mivel a legfőbb szakmai ellenérvnek elsősorban a brazil esetre épültek, az Anvisa által kiadott friss engedély ezeket is jórészt érvényteleníti.

Akadt azonban egyéb kifogás is az orosz vakcina kapcsán. A gyártó februárban tette közzé a 3-as fázisú klinikai tesztek eredményét a The Lancet című tekintélyes orvosi szaklapban, három hónapra rá ugyancsak a Lancet hasábjain több neves tudós komoly kritikát fogalmazott meg, levelükben az orosz gyártó hiányos adatközlése mellett a klinikai vizsgálatok ellentmondásaira is felhívták a figyelmet...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.