2021. június 10., csütörtök

NAGYKOVÁCSIBAN ÉPÍTKEZNÉNEK A CSERKÉSZEK, AZ ÖNKORMÁNYZAT PEREL, A CIVILEK A NYUGALMUKAT FÉLTIK

ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: ZIMRE ZSUZSA
2021.06.10.


Nagykovácsiban kapott meg korábban egy kastélyt és egy parkot a Magyar Cserkészszövetség. Most bővítenének, de ennek sokan nem örülnek. Az önkormányzat beperelte a Pest Megyei Kormányhivatalt, a lakosok aláírásgyűjtésbe kezdtek a beruházás ellen.

Nagykovácsi Kastélyparkja miatt aggódnak a helyiek. A csendes zsáktelepülés lakóinak egyik kedvelt parkja a Teleki–Tisza-Kastély mellett terül el, amely korábban Mezőgazdasági Szakképző Intézet és Nevelőotthonának kollégiumaként működött. Később a cserkészek tulajdonába került, üzemeltetője a Cserkészingatlanok Nonprofit Kft. A parkban számos épület található.

Ezek egy részét 2018-ra felújították, ehhez akkor a kormány 2,5 milliárd forintot biztosított (1517/2013. (VIII. 1.) Korm. határozata). Ezen túl épületenergetikai fejlesztésre kaptak még a KEOP-5.5.0/A/12 pályázat keretében 30 792 620 forintot. Ez a felújítás fontos lehetett, hiszen a 304 /2014. (XII. 5.) Korm. rendelet keretében

a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Nagykovácsi Kastélypark Komplexum fejlesztéséhez kapcsolódó beruházásokat.

A jelenleg is esküvő- és rendezvény helyszínként, valamint szálláshelyként funkcionáló épületkomplexumot ismét fejleszteni szeretnék a cserkészek. Ehhez viszont szükség volt a HÉSZ-módosítására, melyet a képviselőtestület kezdeményezett is.

2021 áprilisában a Pest Megyei Kormányhivatal határozatában azt közölte, hogy a kastély fejlesztésének „jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges.” Ezzel viszont nem ért egyet a helyi lakosok egy csoportja, akik online petíciót indítottak az ügyben, hogy elérjék a bővítés leállítását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.