2021. július 26., hétfő

A BUDAPEST PRIDE-DAL MAGYARORSZÁG ÉS ORBÁN ISMÉT A HÍREK ÉLÉRE UGROTT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.07.26.


Egyre éleződik a helyzet Orbán Magyarországán. Legkevesebb 59 újság közölt beszámolót a világon a budapesti melegfelvonulásról, ami egy fenyegető légkörben zajlott le. Az orosz külügyminiszter, Lavrov bejelentette, hogy több országot meglátogat.



13 ország helyreállítási tervét már jóváhagyta, négy újabb uniós tagállamét – Szlovéniáét, Litvániáét, Ciprusét és Horvátországét pedig ma hagyja jóvá a gazdasági és pénzügyminiszterekből álló tanács –számol be a Covid-segély aktualitásairól a MarketResearschTelecast. Szlovákia és Ausztria például már július 13-án zöld utat kapott a támogatásokhoz. A magyar tervet a bizottság továbbra is vizsgálja, noha július 12-én lejárt a jóváhagyás határideje.

Hasonló cipőben jár Lengyelország is, igaz, az ő határidejük július utolsó napjára esik. Pénteken az egyik brüsszeli szóvivő megerősítette, hogy az Európai Bizottság továbbra sem tud pozitív fejleményről beszámolni Magyarország kapcsán, aminek többek között egyik oka az LMBTQ közösség elleni diszkrimináció.

Videóösszeállításban számolt be a Deutsche Welle a Budapest Pride-ról. A megszólaltatottak két fontos dolgot mondtak ki: a mostani törvény és a köréje szőtt referendum továbbnöveli az országon belüli megosztottságot. Másrészt, az LMBTQ közösségek tagjai szép lassan elhagyják az országot, amennyiben nem változtatják meg a törvényt vagy ha nem lesz kormányváltás. Az amerikai NBC  csatorna is interjúval gazdagítva ad pillanatképet a rendezvényről.

A New York Times elsőként azt emeli ki, hogy ezrek vonultak az utcára, hogy szolidaritást vállaljanak az LMBTQ közösségekkel. A helyszíni beszámolóban az uniós parlamenti képviselő, Terry Reintke beszédéből is idéztek, miszerint ez nem csak magyar, de nemzetközi ügy, lévén szó alapvető emberi jogokról.

A világ egyik legismertebb napilapja nemcsak résztvevőket és elemzőket szólaltatott meg, hanem átfogó képet adott a várható brüsszeli következményekről is, hogy Magyarország legkevesebb 2600 milliárd forinttól esik el. Noha a cikk kiemeli, hogy természetesen nem az úgynevezett homofób törvény miatt, hanem az igazságszolgáltatás megbéklyózása és a korrupció miatt.

A Guardian videós összeállításában megszólalók szerint Orbán ezzel a törvénnyel az uniós és jogállami problémákról akarja elterelni a figyelmet, össze akarja ugrasztani egymással a szétszakadt országot, hergeli az embereket és így készül a választásokat megnyerni.

A CNN párizsi tudósítóját küldte Budapestre, hogy a törvényről alapos összeállítást készítsen, és valóban több volt ez, mint egy Pride beszámoló. Az egyik interjúalany úgy fogalmazott, egészen fiatalon, évekkel ezelőtt is megbélyegezték és megfelemlítették, de vajon mi jöhet még Orbán mostani intézkedése után: börtönbe zárnak, vagy az utcán megölnek?

59 sajtóorgánumot számoltam össze, amely a témát feldolgozta. Ilyen visszhangja nem volt még a Pride fesztiválnak, leszámítva a legelső felvonulást.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter maga jelentette be az Egységes Oroszország képviselői frakciójának legutóbbi ülésén, hogy Magyarországra, Olaszországba és Ausztriába látogat augusztusban – tudjuk meg a Russia Today orosz nyelvű szekciójából. Úgy fogalmazott, hogy neki nagyon jó barátja van Nyugat-Európában, sok közülük kollégája is, és több meghívást is kapott tőlük.

Ezeknek tesz majd eleget a jövő hónapban. Beszélt arról az aggályáról, hogy a Nyugat instabilitás légkörének megteremtésére törekszik Oroszország szomszédos országaiban. Első helyen Beloruszt, Ukrajnát és Moldáviát említette meg. Emellett kijelentette, nem hagyja, hogy hazáját egy újabb fegyverkezési hajszába belekergessék.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.