2021. augusztus 10., kedd

ORBÁN SZÁMÁRA NEM JÓ A HÍR: VARSÓ EGYET VISSZALÉPETT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.08.10.


„Ez nem lehet átverés a lengyelek részéről, a lépéskényszerben ugyanis nem lehet(ett) más céljuk, mint elkerülni az arcvesztést” – reagált a hétvégi lengyel kormányzati bejelentésre Gordon István. A varsói kormány – a fenyegető augusztus 16-i határidő előtt – tudatta, hogy fel fogja függeszteni az Európai Unió által keményen kifogásolt bírósági fegyelmi testület munkáját. A Lengyelország-szakértő úgy látja, hogy a lengyelországi fejlemények nem jelentenek jó hírt Orbán számára, a két ország vezetése egy irányba húzza a szekeret, de ez most némileg gyengül.


Varsó nem várta meg az Európai Bizottság által augusztus 16-ában megszabott határidőt, amit arra adott, hogy Lengyelország léptesse életbe az Európai Bíróság határozatát, s orvosolja a bírói rendszer függetlenségét érintő kifogásokat. Jarosław Kaczyńskiék – ahogy a Népszava megírta – a hétvégén ugyanis tudatták: hozzányúlnak a kifogásolt bírósági fegyelmi testülethez, a változtatásokról szeptemberben tárgyalhat a lengyel parlament, a Szejm.

Ezzel egyelőre elmúlhatott annak a fenyegető réme, hogy augusztus 26-ától komoly napi büntetést kelljen fizetnie Lengyelországnak. A mostani bejelentés azután történt, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás megindítását kezdeményezte a bírósági ítélet megsértése miatt. A további ellenállásnak nagy ára lett volna. Súlyos pénzbüntetéssel sújthatták volna az országot, amely eleshetett volna az uniós helyreállítási alapból őt megillető mintegy 36 milliárd eurótól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.