2021. szeptember 26., vasárnap

KI EMELNE NÉMETORSZÁG KÖRÉ KERÍTÉST?

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2021.09.26.


Németországban ma tartják a 20. szövetségi választásokat. A reggel nyolc órakor kezdődött és este hatig tartó szavazás nyomán az 53 induló közül hat párt és pátszövetség juthat be a Bundestagba.

A legutóbbi felmérések szerint a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) a nap végén a szavazatok 25 százalékát kaphatja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig 23 százalékra számíthat. Azaz megtörténhet, hogy az 1949 óta pusztán 2 választást vesztett CDU/CSU pártszövetség helyett a szociáldemokraták alakíthatnak kormányt – ezúttal a sokszori konzervatív koalíciós társuk nélkül.

Bárki is végezzen az első helyen, három kisebb pártnak is reális lehetősége van arra, hogy ismét a kormánykoalíció részét képezzék. A Zöldek (Bündnis 90/Die Grünen) a szavazatok 16,5 százalékára, a szélsőjobboldal irányába sodródó Szabaddemokrata Párt (FDP) a voksok tizedére, míg a Baloldal (Die Linke) a szavazatok 6-7 százalékára tehet szert...

Minden bizonnyal bejut a Bundestagba a bevándorlás- és menekültellenes Alternatíva Németországért (AfD) is, azonban velük senki sem kíván kormányt alakítani.

Hogy legkésőbb október végéig végül mely pártok alakítanak kormányt, attól is függ, hogy a választási programjaik kulcspontjait miként sikerül összeegyeztetni.

A németországi pártok programjai:

CDU/CSU
Das Programm für Stabilität und Erneuerung. Gemeinsam für ein modernes Deutschland

SPD Das Zukunftsprogramm. Wofür wir stehen. Was uns antreibt. Wonach wir streben.

Die Linke Zeit zu handeln: Für soziale Sicherheit, Frieden und Klimagerechtigkeit.

FDP Nie gab es mehr zu tun. Wahlprogramm der Freien Demokraten.

AfD Deutschland. Aber normal. Programm der Alternative für Deutschland für die Wahl zum 20. Deutschen Bundestag.

Grüne Deutschland. Alles ist drin. Bundestagswahlprogramm 2021.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.