2021. november 13., szombat

ELŐBB-UTÓBB MINDENKI A KONYHÁBAN KÖT KI – A NŐK HELYE A NER-BEN

MÉRCE
Szerző: BAKÓ JÚLIA
2021.11.13.


... a feminista kritikák szerint a nukleáris családmodell, amelyben a nők látják el a láthatatlan munkák túlnyomó részét – egyenlőtlen, aránytalanul terheli le a nőket, és eszköz arra, hogy a nőket kiszolgáltatott és alárendelt helyzetben tartsa.

A nukleáris család modellje persze a hibái ellenére sem fog egyhamar eltűnni, és – a kormány állításaival ellentétben – a feminista mozgalomban sincs egységes álláspont arról, hogy egyáltalán el kell-e tűnnie. Az viszont egyértelműen látszik, hogy ez a családmodell a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, és a nők társadalmi elnyomását szolgálja. Ezért megújításra szorul.

A családokon belüli munkamegosztás és hatalmi viszonyok kiegyenlítése persze hosszú folyamat, amelyben sok, társadalmilag rögzült viselkedésmódot kell felülírni. Nőjogi és feminista szervezetek és aktivisták viszont állítják, hogy lehet és kell is haladnunk egy olyan családmodell felé, amelyben a láthatatlan munkák egyenlően oszlanak meg férfiak és nők között, ahol ezek a munkák nem női munkaként értelmeződnek, ahol a férfi nem „besegít” a házimunkába, hanem egyenlő társ annak elvégzésében. Az államnak pedig kommunikációs szinten és jóléti szolgáltatásokkal is elő kell ezt segítenie.

A jelenlegi Fidesz-kommunikáció viszont ahelyett, hogy szembenézne a családon belüli egyenlőtlenségekkel, és az enyhítésükre tenne kísérletet, tovább mélyíti azokat.

Mikor Novák Katalin azt mondja, hogy a nők olyan erősnek születtek, hogy mások terheit is elbírják, vagy Schmidt Mária virtuóznak nevez minden magyar nőt, akik „egyszerre teljes értékű anyák, feleségek és munkaerők”, akkor a női sors természetes velejárójaként állítják be azt, hogy a nők a családokon belül lényegesen többet dolgoznak. Így, bár ezek a szavak dicsérően hangozhatnak, valójában a családokon belüli egyenlőtlen, a nőket kizsákmányoló munkamegosztást eszményítik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.