2021. december 8., szerda

SZENT-IVÁNYI: EURÓPA AKKOR NYUGODHAT MEG, HA TERET VESZÍTENEK A SZÉLSŐSÉGES PÁRTOK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.12.08.


Orbán Viktornak nincs esélye, hogy saját vezérlete alatt integrálja Európa szélsőséges pártjait, sőt, most még arra sincs esély, hogy egyáltalán integrálni lehessen ezeket. Ez nem a közeljövő napirendje, nem holnap, vagy holnapután fog bekövetkezni. Európa viszont igazán akkor nyugodhat meg, ha ezek a pártok erősen teret veszítenek – nyilatkozta lapunknak Szent-Iványi István. Az Új Világ Néppárt külpolitikusa szerint jövőre két olyan fontos választás is lesz, ahol ez eldőlhet. Az egyik Magyarországon, a másik Olaszországban zajlik majd.


Ön szerint mennyire kell Európának attól tartania, hogy Orbán saját vezérlete alatt integrálni tudja a kontinens szélsőjobboldali, rasszista, xenofób, EU-ellenes pártjait?


Szerintem arra nincs esélye, hogy saját vezérlete alatt megtegye, és most arra sincs esély, hogy egyáltalán integrálni lehessen ezeket a pártokat. A múlt hét végi varsói csúcstalálkozón ezek a pártok egyértelművé tették, hogy ők nem akarnak integrálódni. Összehangolják a működésüket, fognak közösen szavazni, de nem integrálódnak, főleg nem Orbán vezérlete alatt. Jelenleg két ilyen csoport van az Európai Parlamentben az európai pártcsaládok között, az egyik a lengyel Kaczyński és az olasz Meloni asszony csoportja, az Európai Konzervatívok és Reformisták. Ők persze nem konzervatívok, hanem szélsőségesek. A másik csoport pedig az Identitás és Demokrácia, amelyet viszont a szintén olasz Salvini és a francia Marine Le Pen vezet. Mivel Orbán egyikhez sem tartozik, még az érdekeit sem tudja igazán érvényesíteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.