2021. június 13., vasárnap

VAGYON, HAZA, VÁGTA – JÖVEDELMEZŐ ÁRNYÉKÁLLAMOT ÉPÍT SZELLEMI HÁTORSZÁGÁNAK A FIDESZ

NÉPSZAVA
Szerzők: BALASSA TAMÁS, NAGY B. GYÖRGY
2021.06.13.


A járvány veszélyhelyzeti fedezékében térdelőrajtban várakozó kormányerők kezdtek ügyködni a nemzeti vagyon kiszervezésén. A közérdekű vagyonkezelő alapítványok kora elhozta a rég áhított megoldást Orbánék számára: az új tulajdonlási formával végre sikerülhet „elveszejteni” az állami források közpénzjellegét. A legendás kifejezés az MNB-alapítványok juttatásának az eltitkolását idézi, amikor Kovács Zoltán azt a mémbe illő választ adta Kálmán Olgának élő-egyenesben: De sikerült? Mármint eltitkolni a közpénzek útját. Mintha egy tetten ért betörő kérdezett volna vissza a bíróságon. A helyzet mára rosszabb lett: 1500-2000 milliárd forog kockán a NER mutatványán.


A kormány legfőbb vagyonpolitikai célja 2010 óta az állami szerepvállalás erősítése, az állami vagyon gyarapítása, értékének növelése, észszerű és gazdaságos hasznosítása – nyilatkozta artikuláltan 2019 decemberében Fónagy János. A kormánypárti politikus nemzeti vagyonnal kapcsolatos ügyekért felelős államtitkárként ejtette ki mindezt a száján, mondandója hitelességét romosította, hogy ekkorra már egyértelműen lehetett tudni: a hatalom új vagyongazdálkodási gyakorlatot vezetett be. „Korábban ugyanis a kormány nem konkrét vagyonelemeket adott tulajdonba, inkább lehetőséget biztosított a szívének kedves vállalkozóknak, azaz a nagy nyereséggel kecsegtető bizniszeket kiszervezte (a költséges, veszteséges üzleteket pedig megtartotta magának az állam).

Erre talán a legjobb példa az energiaszektorból a MET-ügy is, ahol az állam lényegében lemondott egy masszívan nyereséges üzletről (az olcsó nyugati gáz eladásáról) egy jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező magáncég javára, amely évente több tízmilliárdos profitot realizálhatott” – magyarázza az épp „leváltás alatt álló” modell lényegét a MET-ügyet felgöngyölítő Tóth Bertalan. Csakhogy ezekben az esetekben – nyomatékosít az MSZP társelnöke – a költségvetés a várható haszonról mondott le, ami ugyan komoly veszteség, de még nem kerül direkt módon az adófizetők pénzébe. A vagyon kiszervezésével azonban közvetlenül az emberek tulajdonát keresztelik át, visszavonhatatlanul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.