2021. június 13., vasárnap

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: MaNcs.hu
2021.06.09.


A SZERK.


A SZERK.
Térdre!

Nem az országba, hanem a misére látogat – mondta március 8-án a római pápa újságíróknak (ha hihetünk a mértékadónak számító amerikai katolikus lap, a National Catholic Register vonatkozó értesüléseinek).

A SZERK.
Terelőúton

„Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére »jót tenni«. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet” – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált így a hétvégi nagy fővárosi tüntetésre az egyik kormánylapban.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2021/23.

PUBLICISZTIKA

HEGEDŰS DÁNIEL
Kopog, köszön, lábat töröl
Az alkotmányos rendszerváltás külpolitikai csapdája

Az ellenzéki összefogás realitása, a Fidesz-kormány szakpolitikai kudarcainak tagadhatatlanná válása a járvány során és a globális gazdasági konjunktúra megváltozása egyedülálló lehetőséget biztosít az ellenzék számára a 2022-es választásokon. Az esély a győzelemre pedig magától értetődően veti fel azt a kérdést, hogy milyen lesz a posztorbáni alkotmányos rendszerváltás külpolitikai környezete.

HELYREIGAZÍTÁS

Helyreigazítás

Helyreigazítás A hálás kinevezett című cikk miatt.

BELPOL

MIKOR ÉLESÍTI AZ EU A JOGÁLLAMISÁGI MECHANIZMUST?
Mocorog a furkós

A tavaly decemberi költségvetési vétó fenyegetéssel Orbán időt nyert, de így sem biztos, hogy a ’22-es választásig megússza az uniós pénzek felfüggesztését.

RITTER IMRE NEMZETISÉGI KÉPVISELŐ PÁLYÁJA
A társutas

Az elmúlt három évben több esetben is Ritter Imre szavazata segítette ki a kormányt, ha a Fidesznek épp nem lett volna meg a kétharmada az Országgyűlésben. A német nemzetiségi képviselő saját krédója szerint mindent megszavaz az aktuális kormánynak, amíg az jól kezeli a nemzetiségi kérdést.

BOLDOG ISTVÁN ÉS A VÁLASZTÓKÖRZETE
Indul a bakter

Néhány hét múlva kezdődik a Boldog István elleni per. A fideszes országgyűlési képviselőt, aki sokak szerint kiskirály a körzetében, vesztegetés elfogadásával vádolják. Őt a látszat szerint ez egyáltalán nem zavarja: indulni akar a jövő évi választáson.

ENDOMETRIÓZISSAL ÉLNI MAGYARORSZÁGON
Magánútra megy

A Fidesz el sem ment arra a parlamenti ülésre, ahol a női meddőség egyik legismertebb okáról, az endometriózisról lett volna szó.A reproduktív betegségekkel küzdő nők a magánellátásba kényszerülnek, a fájdalmaikkal nem törődik az állam.

KÜLPOL

IZRAEL VÁLASZTÁS UTÁN
Vizet a szökőkútba!

Mindössze egyetlen megszerzett mandátumon múlik a történelmi lehetőség, hogy a március 23-i általános választás után megbuktassák a 12 éve kormányzó Benjámin Netanjahut – aki az utolsó követ is megmozgatja, hogy a demokrácia legalapvetőbb szabályait felrúgva leválthatatlan maradjon.

NEKROLÓG

NEKROLÓG
Lojzi
Dornbach Alajos (1936–2021)

Mindenki Lojzinak nevezte, szólította. Először a 70-es évek közepén, az Attila úti, Bethlen-udvar melletti játszótéren beszélgettünk. Egyidős (1973-ban született) fiainkat vittük oda. Idővel kiderült, a szimpatikus apuka ügy­véd, ráadásul az akkori normák szerint menőnek számít, eléggé ismert ember. Meglepett, mert semmi ügyvédes nem volt benne. Nála kedvesebb, jó szándékúbb, nyíltabb embert nem sokat ismertem, a dörzsöltségnek, rafinériának nemcsak a játszótéren, de később sem láttam nyomát.

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Reménybuborékok
Mayer Éva: Terra incognita

Mayer Éva művei ott kezdődnek, ahol az orvosok már csak tanácstalanul széttárják a kezüket. De hogyan is lehetne beszélni arról a testi „fogyatékosságról”, amelynek nincs látható jele, a lelken mégis mély sebet üt?

KÖNYVMELLÉKLET
Miss Kennedy Párizsban
Bozó Péter: Fejezetek Jacques Offenbach budapesti fogadtatásának történetéből

Minden tudományterületnek vannak hálatelt szívvel emlegetett hősei, akik közhasznú tevékenységükkel biztos alapot kínálnak mások vizsgálódásai számára.

KÖNYVMELLÉKLET
Járványban jobban terjed a vers

Minimum tizenegyes! a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – magyar irodalom

KÖNYVMELLÉKLET
Az uniformis terhe
Romsics Ignác: Honmentők/Honvesztők

A 20. század, pláne annak első fele bővelkedett olyan fordulatokban, amikor sikeres katonatisztek (esetleg tengerésztisztek) avanzsáltak fontos politikai vezetőkké, sőt államfőkké, ahogy a történelmi szükség, illetve saját fékezhetetlen ambícióik diktálták.

FILM
Federico és a szellemek
Anselma Dell’Olio: Fellini – A lélek festője

Nagy emberek nem ússzák meg a kerek évfordulós visszaemlékezést a valódi nagyságuknak csak morzsáiból szemezgető utókor részéről.

TÁNC
Képtelenség
Pécsi Balett: Vasarely-etűdök

A Pécsi Balett fennállásának 60. évfordulójára készült előadásban Vincze Balázs koreográfus és alkotótársai nem kevesebbre vállalkoztak, mint arra, hogy a tánc nyelvén és a Pécsről elszármazott világhírű op-art művész, Victor Vasarely munkásságán keresztül megfejtsék, hogy mi is lenne a művészet értelme.

LEMEZ
World music: a végzetnek

...kiemelt szerep jut körképünkben, de szót kér a táncparkett és egy halott királynő is.

KÖNYV

KÖNYVMELLÉKLET - INTERJÚ
„Csöndben, mint a vakond”
Nádas Péter író

A közelmúltban jelent meg válogatott esszéinek harmadik kötete, a Rokon lelkek sírbeszédek, nekrológok, elmélkedések és laudációk gyűjteménye, felkérésre született szövegek. Ennek kapcsán beszélgettünk lelki rokonságról, a felszólalások reménytelenségéről és a demokrácia kérdéseiről is.


FILM


INTERJÚ
„A varázsló megértéséhez”
Anselma Dell’Olio dokumentumfilm-rendező

Az Amerikában született fordító, tolmács, filmkritikus Marco Ferreri „tiszta őrületéről” forgatta első dokumentumfilmjét. A Magyarországon forgalomba hozott portréfilmje, a Fellini – A lélek festője metafizikai megvilágításba helyezi a maestro életművét. Ez alkalomból római otthonában kerestük telefonon.

ZENE

MI A KOTTA?
Gyere, Josephine

Klasszikus zenei programajánló a 2021/23. hétre

INTERAKTÍV

TÉVÉSMACI
Szépreményű Kondor Andor

Sztupa és Troché kalandjai

Egy hét tudomány 2021/23.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Egy hét kultúra 2021/23.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Szüret 2021/23.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYVMELLÉKLET
Dóka Péter: Idővihar – Szupermalac és Űrpatkány 3.

Lehetséges, hogy a szuperhősök egy nap már nem is akarják megmenteni a világot?

VISSZHANG: KÖNYVMELLÉKLET
Stefan Hertmans: A fordult szív

1088-ban a Francia Királyság legtöbb városában még viszonylagos békében élnek egymás mellett keresztények, zsidók és muszlimok, a kevert házasságról azonban hallani sem akar a társadalom.

VISSZHANG: KÖNYVMELLÉKLET
G. István László: úgy felejti nyitva

Vannak költők, akik a pályájuk egy pillanatában rátalálnak egy hangra, majd utána a következő éveket vagy évtizedeket ennek kitartásával, kikristályosításával töltik.

VISSZHANG: KÖNYVMELLÉKLET
BéRCZeSi RóBeRT DaLSZöVeGKöNYVe

Alighanem nyitott könyv Bérczesi Róbert élete azok előtt, akik figyelmesen hallgatják zenekarának, a Hiperkarmának albumait.

VISSZHANG: KÖNYVMELLÉKLET
Bakos István

„Egy jó plakát olyan, mint egy villámcsapás. Nem lehet, lehetetlen nem észrevenni, egyszerűen szemet szúr” – mondja az idén 70 éves tervező­grafikus a könyv bevezető interjújában.

VISSZHANG: KÖNYVMELLÉKLET
E. Foley – B. Coates: Mit tenne Frida Kahlo?

Több olyan gyűjtemény megjelent ugyan már magyarul, amelyek kivételes személyiségű, tehetséges, rendhagyó karriert magukénak tudó nőket állítanak elénk példaképként, még most sem érezzük feleslegesnek a szerzői és kiadói igyekezetet.

VISSZHANG: FILM
A nagy visszatérők

Az a vicc megvan, hogy az Oscar-díjas Robert De Niro, az Oscar-díjas Morgan Freeman és a nemkülönben Oscar-díjas Tommy Lee Jones együtt játszanak egy lóval, és a kipróbált hátas, amelynek egy jelölése sincsen, mindegyiküket lejátssza?

VISSZHANG: DVD
Rameau: Les Boréades

Szerzője életében nem jutott el a bemutatóig, a saját századában nem játszották színpadon, bő két és fél század múltán mégis méltán tekinthetjük elevenen ható remekműnek: ez mind elmondható Rameau utolsó operájáról.

VISSZHANG: KÖNYV
Selma van de Perre: Nevem Selma

„Szokványos embe­rek voltunk, akik nem szokványos körülmények közé kerültek” – mondja a háború kitörésekor alig 17 éves író.

VISSZHANG: LEMEZ
Wolf Alice: Blue Weekend

A nagyjából egy évtizede Londonban alakult Wolf Alice az induló lemezével (My Love Is Cool, 2015) elsőre begyűjtött egy Mercury-jelölést, a két évvel későbbi Visions of a Life-fal pedig már a díj is összejött.

VISSZHANG: FILM
Mortal Kombat

Az élet tele van olyan dolgokkal, amelyeket nem nagyon értünk, de nem is érdekelnek minket annyira, hogy utánajárjunk: miért van tele békeidőben a mozinaptár blőd francia vígjátékokkal? Hogyan tudott a Barátok közt évtizedekig tartani?

VISSZHANG: LEMEZ
Louis Andriessen: The Only One

A holland zeneszerző nevét Magyarországon csak a kortárs zene elszánt hallgatótábora ismeri, noha az idén 82 éves alkotó rendkívül termékeny.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Lisey története

Stephen King 2006-os regényének adaptációjában minden adott, hogy remek sorozat legyen.

VISSZHANG: LEMEZ
Gazelle Twin & NYX: Deep England

A Gazelle Twin néven működő brit Elisabeth Bernholz egy 2009-es Fever Ray-koncert hatására indította el zenészi-előadói pályafutását.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„Már ennyivel is kivertük a biztosítékot”
B. Szabó János és Sudár Balázs történészek a magyar őstörténet átértelmezéséről

Frissen megjelent kötetbe gyűjtött tanulmányaik nyomán alighanem egészen máshogy látjuk majd az Árpádok korát, eredetét és Attila-hagyományát is, mint ahogy megszoktuk az elmúlt évszázadban. A két szerzővel a Budapesti Történeti Múzeumban beszélgettünk.

LOKÁL

RÉS A PRÉSEN
Nem csupán a fizikai tér
Nánay Fanni társalapító-szervező, PLACCC

PLACCC Fesztivál

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Kamilla a konyhában

Kamillaszirupos, grízes szelet kamillás tejszínhabbal

KERTÉSZ LESEK
Legénykert

A hűvösvölgyi vendéglátás évszázadokon át egyet jelentett a Balázs Vendéglővel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.