2021. november 26., péntek

TÖBB ORSZÁGBAN IS KISEBB PÁNIKOT KELTETT A KORONAVÍRUS ÚJONNAN MEGJELENT VARIÁNSA, A B.1.1.529

QUBIT
Szerzők: DIPPOLD ÁDÁM, RADÓ NÓRA
2021.11.26.


A koronavírus új, mutáns variánsát először Botswanában azonosították, de jelentettek már fertőzöttet a Dél-afrikai Köztársaságból, Hongkongból és Izraelből is. Pénteken összeült a WHO, hogy megvizsgálja, „aggodalomra okod adó" variánsról van-e szó. A B.1.1.529 várhatóan a nű nevet kapja majd.


A koronavírus új mutáns variánsa terjed Afrikában: a B.1.1.529-et először Botswanában azonosították, de jelentettek már fertőzöttet Izraelből, Hongkongból és a Dél-afrikai Köztársaságból is: ott 22 esetet azonosítottak az ország gazdasági központjában, Gauteng tartományban. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO péntekre rendkívüli ülést hívott össze a B.1.1.529 miatt. A szervezet ma dönt arról, hogy a mutáns az „aggodalomra okot adó” kategóriába (variant of concern, VOC) kerüljön-e. Ehhez az kell, hogy az új variáns újfajta tüneteket okozzon, gyorsabban terjedjen, mint az eddigiek, vagy azoknál hatékonyabban kerülje meg a vakcinák által nyújtott védelmet.

A virológusok egyelőre nagyon keveset tudnak a frissen felfedezett mutációról, így az sem világos, hogy súlyosabb vagy enyhébb tüneteket okoz, mint a jelenleg terjedő delta. A WHO ülésén döntenek az új variáns elnevezéséről is: a B.1.1.529 a nemrég elfogadott szabályozás szerint várhatóan a „nű” nevet kapja majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.