2022. január 6., csütörtök

ITT AZ ÚJABB ELLENZÉKI ERŐPRÓBA: JELÖLNI VALAKIT NOVÁK KATALIN ELLEN

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2022.01.06.


A Fidesz jelöltjét már decemberben megnevezte Orbán Viktor, azt azonban máig nem tudjuk, ki lesz Novák Katalin ellenfele az államfőválasztáson. Mivel a köztársasági elnököt az Országgyűlés választja, már most borítékolható az eredmény, a parlamenti választás kampányában azonban korántsem mindegy, hogy mit lép az ellenzék. Abban egyetért a hat ellenzéki párt és Márki-Zay Péter, hogy közvetlen államfőválasztást szeretnének, az Alaptörvény módosításához viszont kétharmados parlamenti többségre lenne szükség. Három szimbolikus út maradt az ellenzék előtt, a következő hetekben a pártelnököknek dönteniük kell, melyiken indulnak el.


Áder János ötéves köztársasági elnöki mandátuma márciusban lejár, utódjáról alig pár héttel az országgyűlési választások előtt dönt az Országgyűlés. Az eredmény a kormánypártok kétharmados többségével valójában nem kérdés, nem véletlen, hogy a Metropol Orbán Viktor decemberi bejelentése után már egyenesen azt írta: „Novák Katalin lesz az államfő”.

Az viszont még január elején is bizonytalan, hogy miként kezeli az államfőválasztást az öt parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd). Az elmúlt hetek az ellenzéki térfélen leginkább szivárogtatásról, egymás kóstolgatásáról és a hetedik frakcióról szóltak, míg a háttérben a kampány arculatán és a választási programon dolgoztak. Úgy tudjuk, a köztársaságielnök-választásról komolyabban még nem is volt szó a pártok vezetői között, de a következő pár napban napirendre tűzik a kérdést, mert rövid időn belül dönteniük kell az irányról...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.