2022. január 11., kedd

SZOLIDÁRISABB JOGRENDSZERT KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

MÉRCE
Szerző: UTCAJOGÁSZ
2022.01.11.


Az Utcajogász 2010-ben jött létre A Város Mindenkié (AVM) csoport alcsoportjaként. Akkortájt még csak két önkéntes jogász ült a Blaha Lujza téri kemping-asztalunknál, 2021-ben már 15 jogász és joghallgató váltja egymást heti bontásban. Amíg az AVM célja a hajléktalanságban érintettek részvételén alapuló érdekvédelem, addig az Utcajogász kezdettől fogva jogász, azaz középosztálybeli szakemberek által önkéntesen nyújtott jogsegély-szolgáltatás volt.


Nemcsak a tagok, tevékenységeink száma is folyamatosan bővült az elmúlt 11 évben. 2016-ban önálló egyesületté alakultunk. A személyes ügyfélfogadás mellett elindult a heti kétszeri telefonos és a folyamatos e-mailes ügyfélfogadás, az egyéni esetkezelésen túl pedig belevágtunk stratégiai célokat követő szakmai projektekbe.

Az utánpótlást az évi egyszeri Utcajogász-felvételi biztosítja, amit az új önkéntesek körülbelül fél éves felkészülési időszaka követ.

Miben más az Utcajogász?

Az Utcajogász alapjaiban különbözik a Magyarországon működő más jogvédő szervezetektől, ami megnyilvánul a szervezet működésében és szakmai profiljában is.

Szervezeti függetlenség

Az Utcajogász működése a tagok egyenlő, demokratikus döntéshozatalán, szakmai munkája pedig döntően önkéntességen alapul. A szervezetben így nagyon különböző hátterű emberek dolgoznak együtt. Van, aki ügyvédi munkája mellett önkénteskedik, van olyan, aki gyes-ről segít be, és van olyan is, aki egyetemi záróvizsgái előtt áll. Az, hogy a jogsegély-szolgáltatás különböző hátterű önkéntesek munkáján nyugszik, nagyrészt garanciát jelent a kormány civilellenes lépései vagy a donoroknak való kiszolgáltatottsággal szemben.

Küldetésünk: a szegénységben élő emberek jogérvényesítésének elősegítése

Az Utcajogász abban is különbözik más jogvédő szervezetektől, hogy témái a 89-es rendszerváltást követően aligha voltak népszerűek. A jogállami és piacgazdasági átmenet a polgári és politikai jogok biztosításán túl a jóléti állam leépülését, a lakhatás és a megélhetés elvesztésének megnövekedett kockázatait hozta magával. Amíg a harmadik magyar köztársaságban elinduló jogvédő szervezetek elsősorban az előbbi jogok erősítésére és védelmére törekedtek,

a gazdasági elosztással összefüggő igazságtalanságok – részben a szakszervezeti mozgalom fokozatos gyengülése és a 90-es években még aktív lakhatási jogvédelem megszűnése miatt – jogvédelmi szempontból válasz nélkül maradtak. A rendszerváltás utáni magyar jogvédelem ezen hiányosságát kívánja pótolni az Utcajogász azzal, hogy évről-évre egyre több ember szociális és lakhatási ügyében lép fel tanácsadással vagy akár bíróság előtti képviselettel.

A járványhelyzet miatt az elmúlt két évben több hónapon keresztül szünetelt az Utcajogász személyes jogsegély-szolgáltatása, ezért a megnőtt ügyszám kezelésére megerősítettük az email-es és telefonos jogsegélyünket is. Bár az idén a tervezetthez képest később, csak júniusban tudtunk a térre biztonságosan visszatérni, e-mailben, telefonon és személyesen több mint 1200 esetben adtunk ingyenes tanácsot vagy jártunk el a hozzánk fordulók ügyében.

Ügyeinkben közös, hogy sem a Fidesz-KDNP kormányra kerülése és a jogállam eróziója előtt, sem azt követően nem volt hálás feladat szociális és lakhatási ügyekben jogi úton fellépni. Ügyfeleink esetében ugyanis még jogállami körülmények között is nehéz jogi győzelmeket aratni.

Jogi problémáik forrása a kiszolgáltatott, gyenge anyagi helyzetük, amit a rendszerváltás utáni magyar jogrendszer – sem a közjog, sem a magánjog területén – nem volt képes, de nem is próbált rétegzetten megközelíteni. Ezért is fontos, hogy az Utcajogász nem csak egyéni ügyekben segít, hanem azokra építve rendszerszintű változásokat is próbál elérni a lakhatás és a szociális jogok védelme terén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.