2022. február 26., szombat

A TÉNYEKET TERJESZD, NE A VÍRUST!

COVIDOLTAS.INFO
Szerző: COVIDOLTAS.INFO
2022.02.


Aktuális hírek.



Mit tett az egészségüggyel Orbán 12 év alatt? [I. rész: 2010-2014.]

Mit tett az elmúlt tizenkét évben a Fidesz-kormány a egészségügyben, honnan indult 2010-ben és hol tartunk ma? Erről indítunk cikksorozatot, melynek első részében az 2010-2014-es egészségügyi kormányzati ciklust vizsgáljuk meg Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász, a Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői (KEKSz) alapítójának segítségével.

Az elmúlt 12 évben nem volt önálló minisztériuma az egészségügynek, milyen hatása volt mindennek a lakosságra nézve?

Röviden: háttérbe szorultak a közszolgáltatások. Hosszabban: Azt kell látni, hogy hazánkban a kormányok számára elsősorban azon területek ágazatok fontosak, amelyekből rövid, politikai ciklusokon belüli hasznot lehet remélni. Az olyan társadalom jólétért felelős területek, mint az oktatás, szociális szféra, egészségügyi ellátás mind-mind másodlagos fontosságú területek. Ezek hátrányos volta egyrészről az adott területre jutó közkiadások csökkent mértékéből is látható, másrészről kitűnik szerepükből, stratégiai jelentőségükből. Az egészségügyre vonatkozólag, Szócska Miklós volt az utolsó államtitkár, aki rendelkezett vízióval, stratégiával, hogy hogyan miként kell és rendbe tenni és fejleszteni a szektort. Azóta még koncepció se létezik, és az egyéni érdekek, szétziláltság érvényesül. A betegek szintjén ez abban látszik meg, hogy a covid előtt sem voltak tiszta világos betegutak, ellátási felelősségek, amit aztán a járvány miatti átszervezés még jobban felborított. A lakosságra nézve pedig az volt a konzekvenciája, hogy romlott a közfinanszírozott ellátás, csökkent az erre fordított összeg reál értéke, nem felügyeli senki a szolgáltatások minőségét, nincs aki irányt mutasson egy komplett, bonyolult rendszer számára. Mindamellett, hogy az amúgy is rossz egészségi mutatókkal rendelkező nemzet egészségi állapotával, egészségtudatosságával kapcsolatban igen kevés, és szigetszerű kezdeményezés folyt, folyik. A társadalmi különbségek növekedésével, az egészséges élethez való esélyekben való különbségek is egyre nőnek.

Ma már 12 év várható élettartam különbség van egy magasan iskolázott jó módú budapesti férfi és egy alacsony iskolázottságú szegény régióból származó azonos korú fiatal között Magyarországon, ami ijesztő különbség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.