2022. március 24., csütörtök

ARCFELISMERŐ SZOFTVEREK, HÍDBOMBÁZÁS ÉS ÁLLÍTÓLAGOS ELÉGEDETLENSÉG PUTYIN KÖREIBEN

TELEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2022.03.24.


Reggeli összefoglaló arról, mi történt éjjel az orosz-ukrán háborúban.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább

Harctéri és katonai hírek

- Az orosz fegyveres erők lebombáztak egy Gyeszna folyón átívelő hidat Csernyihiv és Kijev között, elvágva ezzel egymástól két várost. Ljudmila Gyenyiszov, Ukrajna emberi jogi ombudsmanja azt mondta, a hídon humanitárius segélyt szállítottak és civileket evakuáltak. „A városban (Csernyihivben) nincs áram, víz, fűtés és gáz, az infrastruktúra pedig elpusztult” – mondta. A régió egyik vezető tisztségviselője, Vjacseszlav Csausz videonyilatkozatban kijelentette, hogy a humanitárius segélycsomagokat továbbra is ki tudják szállítani, és hogy a „győzelem után” új hidat építenek.

- Az Egyesült Királyság ismét „jelentős” katonai támogatási csomagot küld Ukrajnának – írja a CNN. A döntést a NATO és a G7 vezetőinek találkozóján jelentették be. A csomag 6000 rakétát, valamint 25 millió font (több mint 11 milliárd forint) pénzügyi segítséget takar.

- Moszkva továbbra is elutasítja az Egyesült Államok legfelsőbb védelmi és katonai vezetőinek ismételt megkereséseit. A háború kitörése óta Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark A. Milley tábornok megpróbált telefonálni Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov tábornokkal, de az oroszok ez idáig visszautasították a megkereséseket – mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője. Így az amerikai tisztviselők nem kaptak magyarázatot egyes katonai megmozdulásokra, és egyre nő az aggodalom, hogy a kommunikáció hiánya harctéri balesethez vezethet.

- Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint legalább 264 civil, köztük négy gyerek halt meg az ukrán fővárosban az orosz-ukrán háború kitörése óta, több mint 300 embert szállítottak kórházba sérülések miatt, és több mint 80 épületet romboltak le a harcokban. Klicsko szerint a háború előtt körülbelül 3 millió ember élt Kijevben, de mára a lakosság száma a felére apadt, mert sokan elmenekültek.

Digitális hadviselés

Letiltották Oroszországban a Google hírösszesítő alkalmazását a Google Newst. Moszkva azzal vádolja a vállalatot, hogy hozzáférést enged az ország ukrajnai háborúról szóló, oroszok által hazugságnak titulált anyagokhoz. Az orosz médiát szabályozó Roszkomnadzor az orosz főügyészség kérésére járt el.

- Ukrajna arcfelismerő szoftvereket használ, hogy azonosítani tudja az elesett orosz katonákat, és aztán értesíteni családjukat. Az ország a New York-i székhelyű Clearview AI nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó cég által biztosított technológiát használja. A Clearview alapítója szerint a cég több mint kétmilliárd képhez fér hozzá a VKontakte orosz közösségimédia-szolgáltatástól. A Reuters értesülései szerint a szolgáltatást Ukrajnának ingyenesen biztosítják, Oroszországnak nem...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.