2022. március 4., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2022.03.03.


A SZERK.


A SZERK.
A világ hősei

Kedd délutáni tudásunk a frontok állásáról és az agresszor szándékairól és mozgásáról csak a legrosszabb sejtéseket engedik meg.

A SZERK.
Engedetlenek

Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt a kelleténél kevesebb szó esik a pedagógusok változatlanul folytatódó polgári engedetlenségi mozgalmáról.

A SZERK.
A magyar élet természetéről

Imruska, Dömötör és Kázmérka, a három gyenge kezdő. Imruska megvan? Hát Dömötör? Imruska az a kiscsákesz, aki áll mulyán a játszótéren, és bámul egy másik gyereket, aki játszik.

PUBLICISZTIKA

FRANÇOISE THOM
Putyin flörtje az apokalipszissel
Milyen ideológiai munícióval jutottak el az oroszok a Nyugat elpusztításával való fenyegetésig?

Minden szem Moszkvát figyeli – lázasan keressük a jeleket, amelyek kulcsot adhatnak az orosz viselkedéshez. Vannak erős gyomrú és bátor emberek, akik azt gondolják, joggal, hogy az orosz televíziót kell nézni, hiszen az megmutatja, honnan fúj a szél. De sokszor még azok is úgy érzik, hogy horrorfilmet néznek, akiket a putyini média súlyos tapasztalatokkal vértezett fel.

EGOTRIP

László Géza: Visszajátszás
Őrültek a fronton – Nixontól Putyinig

Az elnök teljesen megőrült, nem tudja mit csinált – ezt és ehhez hasonló dolgokat írtak az 1970-es évek elején a vietnami háborút irányító Richard Nixon amerikai elnökről.

EGOTRIP
Vajda Mihály: A ki(nem)végzett Szókratész

Szókratész jelentkezik New Yorkból

KÜLPOL

INTERJÚ
„Először a taxiban sírtam el magam”
Ukrajnai menekültek a háborúról

Fotóriporter, költő, filmrendező – ketten ukrajnai magyarok, egyikük született ukrán. Mind háborús menekültek, és egyikük sem látja, hogy mit hoz akár csak a közeli jövőjük. Hogy lehet megélni mindezt, hogy lehet túlélni a háborút? Egyáltalán, kinek lehet túlélni? – erről kérdeztük őket.

VONNÁK DIÁNA
Az első nap, a háromezredik nap
Kiiv, 2021. november – 2022. január

Február 24., csütörtök, a háború első napja van. A válsághelyzetet már egy nappal korábban kihirdették, hadköteles korú férfiak nem hagyhatják el Ukrajna területét, hangzott a bejelentés.

URBÁN ÁGNES
Orosz lelkű vitézek
Hogyan számol be a köztévé és a Fidesz-média az Ukrajna elleni háborúról?

Az Európai Unió keményen dolgozik azon, hogy elhallgattassák az orosz propagandát, kiemelten annak két nemzetközi tévécsatornáját, az RT-t és a Szputnyikot. De mit szólnának Brüsszelben, ha rájönnének, hogy az egyik tagállam kormánypárti médiája tökéletes tükre a fenti két csatornának?

BELPOL

ORBÁN VIKTOR ÉS UKRAJNA LEROHANÁSA
A gonosz bábu

Békemisszió, a rezsicsökkentés és a magyar emberek védelme, siker siker hátán: Magyarország miniszterelnöke minden szépet és jót elmondott magáról az ukrajnai háború kapcsán, de cselekedetei, mint eddig annyiszor, most is szöges ellentétben állnak önmaga és kiterjedt sajtóbirodalma közléseivel. Csakhogy most minden eddiginél nagyobb a tétje kártéteményeinek.

KIK SZEREZHETNEK MANDÁTUMOT AZ ELLENZÉK LISTÁJÁN?
Dream Team

A határidő szorításában csak kiizzadták magukból az ellenzéki pártok a közös választási listát. Megnéztük, kik kaptak biztos befutó helyet, és kik izgulhatnak egészen április 3-ig.

AZ MNB-ALAPÍTVÁNYOK ÉS VAGYONUK SORSA
Átfolyó állomány

Uniós hivatalnak tett ígéretet a kormány, hogy 2023-ra felszámolja az utolsóként megmaradt jegybanki alapítványt is. De mi lett az évek során összevásárolt mérhetetlen ingatlanvagyonnal?

INTERJÚ
„Megszűntek az állam bevételi forrásai”
Germuska Pál történész az 1945–1946-os magyar hiperinflációról és a forint zaklatott történetéről

Máig Magyarország tartja a világrekordot a pénzromlás havi ütemében, másrészt az 1946-os stabilizáció gyors és sikeres volt. Mi volt az oka a hiperinflációnak, és mikor romlott a legjobban az új valuta, a forint értéke – erről is beszél a korszakot kutató gazdaságtörténész.

FILM

INTERJÚ
„Háborút képzeltünk”
Pálfi György filmrendező

Legújabb filmjét hét éve forgatta, de a végső változat csak tavaly készült el. Amióta a Magyar Filmintézet kiszórta az összes forgatókönyvét, kizárólag kis költségvetésű filmeket készít, de az ellenzéki kampányban is szívesen vesz részt.

TAYLOR SHERIDAN MUNKÁSSÁGA
A cowboy, ha könnyezik

Két forgatókönyv lehetséges. Taylor Sheridan csalhatatlan szimattal érzi a korszellem bukéját és meglelte a receptet, amelyet eddig csak kevesen alkalmaztak ebben a formában, viszont a kábeltévék és a streamingszolgáltatók által kielégítetlenül hagyott tömegek vadul szomjazzák azt.

TÉVÉSMACI
Tyúk a ködben

Sztupa és Troché megérkeztek Párizsba.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„A rend mindig igazságtalan”
Bezerédi Zoltán színész, rendező

Kaposváron kezdte pályáját, húsz éve szerződött a Katona József Színházba. Pályája alakulásáról, a színészek kiszolgáltatottságáról és az új monodrámájáról is beszélgettünk, de szó esett a #metoo-ról, illetve az SZFE ügyéről is.

KÖNYV

POETA.DOC
Félhosszú vers, tömörítve

Tóth Árpád: Éjféli eső

KRITIKA

KÖNYV
Könnyű szerep
Rupi Kaur: Otthon test

A hazai irodalmárok ingerküszöbét nem érte el az 1992-es születésű kanadai-indiai költőnő magyarra fordított köteteinek megjelenése, holott önmagában az, hogy egy idegen nyelvű lírikusnak egymás után három könyve is napvilágot lát, a fehér hollónál is ritkább.

SZÍNHÁZ
Bronzból várat
Niké, a szabadságunk szobra; Éneklő fiatalok

Szobor, amelyet ledöntöttek, szobor, amelyről átnevezés után csak a feliratot szedték le, szobor, amely miatt a közelmúltban szakértői véleményt cenzúráztak majd hamisítottak, szobor, amelynek a háta mögött lebontottak és felépítettek egy stadiont: ezek a köztéri alkotások a főszereplői az egy estén játszott két előadásnak.

OPERA
Itália földjén
Dohnányi: Simona néni; Hubay: A cremonai hegedűs

Pár héttel az Operaház várt és remélt újranyitása előtt tán nem indokolatlan azon a kérdésen merengeni, hogy vajon melyek egy nemzeti operakultúra létfontosságú alapelemei.

ZENE

INTERJÚ
„Törött széklábakkal ütöttem a ritmust”
Brendan Perry – Dead Can Dance

Májusban ismét Budapestre látogat a Dead Can Dance. A Lisa Gerrarddal alkotott duózenekar dalszerző-basszusgitáros-énekesével arról is beszélgettünk, mit adott neki a punk, milyen dalt írna Orbán Viktorról, és miért nem bírta annak idején Nick Cave-et.

RÉS A PRÉSEN
Túl a zenén

Dés András ütőhangszeres, jazz-zenész

MI A KOTTA?
Öklelőznek pajzzsal

Klasszikus zenei programajánló a 2022/9. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: DOKUMENTUMFILM
Zuhanás: A Boeing-ügy

2018 októberében – 181 utassal és nyolcfős személyzettel a fedélzetén – rejtélyes körülmények között lezuhant az indonéziai Lion Air Jakartából Pangkal Pinangba tartó járata.

VISSZHANG: FILM
Chiara története

Nem szerencsés egy trilógia harmadik darabját úgy forgalmazni, hogy az előző kettőt nem ismerheti a reménybeli közönség.

VISSZHANG: FILM
A texasi láncfűrészes mészárlás

Tobe Hooper 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlásának fő erénye épp könyörtelen, sokkoló esetlegessége volt.

VISSZHANG: LEMEZ
The Jazz Butcher: The Highest in the Land

Az 1980-as évek eleje óta létező zenekar összeforrt egyetlen állandó tagjának és frontemberének, Pat Fishnek a nevével.

VISSZHANG: LEMEZ
Spoon: Lucifer on the Sofa

Nem csinált még gyenge albumot a Spoon.

VISSZHANG: KÖNYV
Kate Murphy: Az értő figyelem

Mintha mindenki csak beszélni akarna.

VISSZHANG: KÖNYV
Tasi Katalin: A Homoklakó

A régi óvoda egész udvara egy nagy homokozó, abban vannak a játékok is, a hinta, a libikóka meg a mászókák.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Redőny

Éva (László Lili), a kisvárdai csinoska nem tervez, a gyerek, Nándika (Pataki Ferenc) is csak egy egyéjszakás kaland eredménye.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/9.

Rövid hírek: nebrai korong, Kunsthalle Praha, Dubaj

Egy hét tudomány 2022/9.

Rövid hírek: őshüllő, húsevés, mikroműanyag

Szüret 2022/9.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

A FAÜLTETÉS KORLÁTAI
Benn az erdőben

Népszerű gondolat, hogy a tömeges faültetés önmagában is remek eszköz a klímaváltozás ellen. A kutatók jó része azonban nem osztja ezt a vélekedést.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Athéntól Hanoiig

Rizstésztasaláta zöldségekkel, húspogácsával

ÉTEL, HORDÓ
Shalimar – Buda

25 éve Shalimar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.