2022. május 11., szerda

A DRÁGULÁSNAK MÉG KÖZEL SINCS VÉGE - A PECHES VÁSÁRLÓK 40 SZÁZALÉKKAL IS FIZETHETNEK TÖBBET

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.05.11.


Már elképesztő drágulási ütemről számolt be a KSH, de elemzők szerint ez még nem a vége, mert a nyers élelmiszerek (hús, tojás, zöldség, gyümölcs) áremelkedése meghaladja a feldolgozottakét. Az Azénpénzem.hu megnézte, mennyivel fizet többet egy peches vevő a tavalyinál.


Nem túl bíztató a magyar háztartások jelenlegi helyzete. A fogyasztói árak áprilisban a hivatalos statisztika szerint 9,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, egy felmérés szerint pedig az elsöprő többség fizetése nem követi az infláció növekedési ütemét. Emelkedett a megtakarítással nem rendelkezők aránya, a zacik pedig mintha előre dörzsölnék a kezüket, hogy a bajba kerültek kénytelenek lesznek hozzájuk fordulni.

A helyzet pedig egyhamar aligha javul majd. Sőt. Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a KSH tegnap megismert számai alapján rossz hír, hogy az élelmiszer drágulás nem áll meg itt, mert a nyers élelmiszerek (hús, tojás, zöldség, gyümölcs) áremelkedése meghaladja a feldolgozottakét, és ez a következő hónapokban az utóbbi kategóriában is éreztetni fogja a hatását. Ennek eredményeként már májusban kétszámjegyűvé válik az infláció.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője hangsúlyozta: az inflációs nyomást okozó folyamatok továbbra is fennállnak, vagyis az ellátási láncokban kialakult problémák, magas nyers- és energiaárak, illetve az Ukrajnában zajló háború a jövőben is felfelé húzzák az árakat. A szakember szerint az idén 9,5 százalékos éves átlagos inflációra lehet számítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.