2022. május 11., szerda

AZ OROSZOK IS JÓL JÁRHATNAK AZZAL, HA LEÁLL A GÁZSZÁLLÍTÁS UKRAJNÁN KERESZTÜL

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.05.11.


Az Ukrajnán keresztüli érkező orosz gáz mennyiségének harmada eshet ki azzal, hogy az ukrán vezetékrendszert üzemeltető vállalat felfüggeszti a szállításokat Luhanszk megyén keresztül. Az ukránok kedden este jelentették be, hogy leállítják a tranzitot az orosz offenzíva által legerősebben érintett térség irányából, az indoklás szerint azért, mert „a megszálló erők műszaki folyamatokba való beavatkozása” ellehetetleníti Novopskov gázkompresszor állomás működtetését.

Az oroszok már rég erre készülnek

A lépés azért nagyon fontos fejlemény Európa gázellátása szempontjából, mert az ukrajnai tranzit, tehát az orosz gáz Ukrajnán keresztülfutó vezetékeken történő szállítása eddig a háború ellenére is nagyjából zavartalanul zajlott. A szállítások fenntartásához ugyanis mindkét félnek anyagi érdeke fűződött: az oroszok így nagyobb bevételhez jutottak a gázértékesítésből, az ukránok pedig a vezetékrendszerük használatáért kaptak pénzt.

A szállítások mostani leállítása ennek ellenére – már csak a felek kommunikációja miatt is – első ránézésre az ukránoknak lehet érdeke, vagy nekik lehet kedvező. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban többször is európai embargót sürgetett az orosz olajra és gázra azzal érvelve, hogy ezek megvásárlásával az uniós országok az orosz agressziót pénzelik.

A helyzet azonban ennyire nem egyszerű...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.