2022. május 9., hétfő

A GYŐZELEM NAPJA AZ UKRAJNAI HÁBORÚ ÁRNYÉKÁBAN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.05.09.



Moszkvát kell figyelnie annak, aki megalapozott véleményt szeretne formálni arról, mi várható az ukrajnai frontvonalakon a következő időszakban. A hitleri Németország felett aratott győzelem alkalmából tartott moszkvai katonai parádén mondott ugyanis beszédet Vlagyimir Putyin. A II. világháború európai lezárásának évfordulójára időzítve, számos szimbolikus tanácskozás és látogatás volt a hétvégén – ezek sora ma is folytatódik. Több új szankciót is bejelentettek Oroszországgal szemben. Az EU ma ismét nekifut a tervezett, ám több tagállam, köztük Magyarország által annak jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartott orosz olajimport-stop véglegesítésének. Mariupolból sikerült kimenekíteni az Azovsztal acélműben menedéket keresett civilek utolsó csoportját is. Újabb háborús bűnt követhetett el az orosz hadsereg: a kelet-ukrajnai Luhanszk városhoz közeli Bilohorivka egyik iskoláját bombázták, 60 ember vesztette az életét.


Győzelem napi beszédre várva

Moszkvában délelőtt megtartották a hagyományos Győzelem napi katonai parádét. Ezzel emlékeznek az orosz főváros szívében, a Vörös Téren a II. világháború végéről, a hitleri Németország legyőzéséről. De nem csak a fővárosban tartottak felvonulásokat, hivatalos orosz közlés szerint az idén 28 orosz városban 65 ezer ember, 2400 katonai jármű és több mint 400 repülőgép vesz részt azokon.

Az idei ünneplés azonban messze van a hagyományostól: Oroszország ugyanis ismét hadban áll, mégpedig a szomszéd „testvérnéppel”, az ukránokkal. Vlagyimir Putyin ugyan nem háborúról beszél, hanem „különleges katonai műveletről”, de a tény az tény: február 24-én katonai inváziót indított Ukrajna ellen, s immár 75 napja tartanak a rengeteg halálos áldozatot (köztük civilek életét) és temérdek infrastrukturális és egyéb anyagi veszteséget követelő háború.

Az orosz elnök beszédében azt állította, hogy az ukrajnai katonai fellépéssel agressziót akadályozott meg. Szerinte ugyanis „nyílt előkészületek folytak egy újabb büntetőműveletre (a Donyec-medencében), a történelmi földjeinkre, köztük a Krímbe való behatolásra”. Putyin kifogásolta azt is, hogy Kijev bejelentette a nukleáris fegyverek beszerzésének lehetőségét, a NATO-blokk pedig aktív katonai fejlesztésbe kezdett az Oroszországgal szomszédos területeken. Vagyis – és ez volt mondandójának lényege – teljesen elfogadhatatlan fenyegetés jött létre közvetlenül a határaik mentén, amire lépniük kellett.

A nemzetközi közvélemény ezt egészen eltérően ítéli meg. Sokak véleménye szerint Oroszország ezt a háborút nem nyerheti meg. Ezt a nézetet vallja Michael Clarke, a londoni King’s College védelmi tanulmányok vendégprofesszora, aki a BBC-ben megjelent írásában leszögezi: ez a háború most olyan, amit „Oroszország semmilyen értelemben nem nyerhet meg”. Putyinnak most nincs más lehetősége, mint továbbmenni, eszkalálni a harcokat. „Európa közelmúltbeli történelmének egy nagyon veszélyes pillanatához érkeztünk” – szögezte le...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.