2022. május 5., csütörtök

ÉRETTSÉGI UTÁN MÁR NE SZÁMOLJUNK A CSALÁDI PÓTLÉKKAL! - UGRIK A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY IS, DE AZ ELTARTOTTAK SZÁMÁBA BELESZÁMÍT A TOVÁBBTANULÓ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.05.05.


A héten kezdték meg az érettségi vizsgákat a középiskolákban a diákok, közülük sokan tanulnak majd tovább valamelyik felsőoktatási intézményben. A szülőknek mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk, ráadásul fontos azzal is tisztában lenni, hogy érettségi után, júliustól nem jár sem a családi pótlék, sem a családi adókedvezmény az érettségizett fiatal után. Az eltartották számába ugyanakkor beleszámít a továbbtanuló is.


A most érettségiző diákok közül sokan tanulnak majd tovább valamilyen felsőoktatási intézményben, ami jelentős terheket ró a családra is. Nemcsak a kiadások emelkednek majd meg, hanem ezzel párhuzamosan a családi kassza bevételei is csökkennek, ami még inkább nehezítheti a helyzetet.

Bár a családi pótlék összege 2009. január 1-jétől változatlan, így jelentősen elértéktelenedett, mégsem öröm, amikor eltűnik a bevételek közül. Az érettségit követően ugyanis a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

Bár családi pótlék nem jár az egyetemista gyerek után, a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összeget kaphatnak. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem automatikus, és célszerű szeptemberben igényelni.

Például egy kétgyermekes családnál, ha a nagyobbik leérettségizett, és egyetemen továbbtanul, akkor nem az egy gyermek után járó 12200 forint családi pótlékot, hanem a kétgyermekesek után járó 13300 forintot kaphatja meg a szülő a fiatalabb gyermek után. (A családi pótlékról, annak összegéről korábban itt írtunk részletesen.) Háromgyerekeseknél egy továbbtanuló és két kisebb testvér esetén 13300 forint gyermekenkénti összeg, összesen 26600 forint helyett tehát 32000 forint (a három- és többgyermekesek gyermekenkénti 16 ezer forintja) jár. A felsőoktatási tanulmányokat folytatók közül csak az első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató számítható be a gyerekszámba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.