2022. május 5., csütörtök

„TESTVÉREM, MI NEM AZ ÁLLAM PAPJAI VAGYUNK, MI NEM A POLITIKA NYELVÉN SZÓLUNK, HANEM JÉZUSÉN.” (FERENC PÁPA)

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.05.05.


Természetesen nem új felfedezés, csak ismétlődő élmény, hogy ha a politika világában valakihez közel érezzük magunkat, arról úgy gondoljuk, hogy sosem képes hibázni, sosem lehetnek téves gondolatai vagy rossz mondatai, következésképp védenünk kell őt utolsó leheletünkig. Mint mondám, a jelenség jól ismert, de – nem tagadom – újra és újra megdöbbent a szektásodásnak ez a formája, amelynek során hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy feltétel nélkül a családtagjainkat, a barátainkat szeretjük, s nem a politikust, akit sokkal inkább elemezni, kiértékelni, s ha kell, kritizálni szükséges. Tegnap nemtetszésemnek adtam hangot, miszerint Ferenc pápának volt egy kínos konnotációjú mondata (amúgy miért ne lehetne, kinek nem volt ilyen), máris többektől megkaptam a magamét. Nem is úgy kell azt érteni, nem is azt akarta mondani, hanem azt akarta mondani, hogy…, és milyen bölcsen tette, hogy ezt mondta, továbbá lehet, hogy olaszul nem is azt jelenti (de, olaszul egészen pontosan azt jelenti!) stb., stb. Az alábbiakban, mintegy jóvátétel gyanánt, idézek Ferenc pápától egy ugyancsak abban az interjúban elhangzott, s kimondottan kedvemre való másik mondatot, hadd kapjam meg a magamét most a másik oldaltól. Ezt a pápa történetesen Kirill moszkvai pátriárkának címezte, de akár mondhatta volna a teljes magyar klérusnak, leszámítva azt a néhány jól ismert kivételt. A cégnél egykoron a Mihajlov fedőnevet elnyert, s a KGB szolgálatában megőszült politikai aktivistának, vagyis Kirill pátriárkának, aki ideológiai mozgalmárként szerzett tapasztalatait transzcendens elkötelezettségével kiegészítve épp Putyin gyilkos háborúját igyekszik legitimálni, azt kellett hallania Ferenc pápától, hogy „Fratello noi non siamo chierici di Stato, non possiamo utilizzare il linguaggio della politica, ma quello di Gesù” vagyis „Testvérem, mi nem az állam papjai vagyunk, mi nem a politika nyelvén szólunk, hanem Jézusén.”
És Kirill pátriárka ettől azonnal megsértődött. Fogalmam sincs, mi lehet a baja Jézus nyelvezetével, s miért preferálja inkább a putyini beszéd- és gondolkodásmódot.
Én viszont tökéletesen egyetértek Ferenc pápával, s tiszta szívvel ajánlom ökumenikus megfontolásra e mondatát a tőle kb. 1.300 km-re lévő ország valamennyi keresztény/keresztyén egyházának, papjának és lelkészének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.