2022. május 10., kedd

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 74. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.09.


Visszaszorultak az ukránok a Donbasz keleti részén. Folyamatos a nyugati nehézfegyverzet Ukrajnába küldése és a kezelők kiképzése. Véget ért Mariupol evakuálása, Putyin pedig világossá tette: nem állítják le a harcokat. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 74. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Jadwiga Rogoża. Fordította: Mitrovits Miklós és Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Nyilvánosan elérhető „nyugati” térképek alapján a Donbaszban a front a munkácsi hegyidandár által védett területhez közel húzódik.

- A Donbasz keleti részén az ukránok visszaszorulnak.

- Az ukrán légierő a Kígyó-szigetet többször támadta, az oroszok az ukrán légierő bázisait támadják Odessza térségében.

- Folyik a nyugati nehézfegyverzet és a hozzá való lőszer küldése Ukrajnába, illetve a az ukrán kezelőszemélyzet kiképzése.

- Befejeződött a mariupoli civilek evakuálása.

- Putyin: a Kremlnek nem áll szándékában a harcok leállítása.

Részletes helyzetkép:

Az ukrán fél megerősítette, hogy az agresszor elfoglalta Popasznát, illetve azt is, hogy a Popaszna–Bahmut útvonal tüzérségi lövetése miatt a kimenekítés lehetősége Luhanszk megyéből, illetve az oda történő humanitárius segély behozatalának lehetősége megszűnt. Az ukrán erők továbbra is védik magukat Liszicsanszkban, Szjevjerodoneckben, Rubizsnében és a Luhanszk megye egy pár másik, kisebb településén. A védelem további irányaiban a helyzet nem változott számottevően. Május 6-án és 7-én az ukrán légierő, Bayraktar TB2-es drónokat használva, további támadásokat hajtott végre a Kígyó-sziget ellen. Az oroszok elveszíthettek egy Tor légvédelmi rendszert szállító partraszálló hajót, két deszantműveletre is alkalmas gyorsnaszádot összesen 46 katonával, illetve egy helikoptert. Az ukrán vezérkar néhány napja az ellenség támadásának új irányáról beszél – a Dnyipropetrovszk megye keleti részén fekvő Novopavlivka (Новопавлівка) irányában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.