2022. május 5., csütörtök

OLYAN ROSSZ SOHA NEM LESZ AZ EGÉSZSÉGÜGY, HOGY TELJESEN CSŐDBE MENJEN, S MINDIG VAN MÉG ROSSZABB IS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.05.05.


„Nem vagyok az összeesküvéselméletek híve, de ha csak a számokat nézzük, azt lehet mondani, hogy tényleg van olyan része az egészségügynek, ahol a magánfinanszírozás már meghaladja a közfinanszírozás mértékét, ahol a betegek már többet költenek saját zsebből az egészségügyi szolgáltatásra, mint amennyit az állam fizet” – mondta Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter arra a kérdésünkre, vajon nem a kormány stratégiájának a része-e a közegészségügy lerohasztása, amivel a nem kis részt a NER-körökhöz köthető fizetős magánintézményekbe terelik az ellátásra szorulókat. Mindez annak kapcsán került szóba, hogy kiderült, a felmondási tilalom május végére várt feloldása után az egészségügyi szakdolgozók akár 40 százaléka is felmondana.


A Népszava ismertette a Független Egészségügyi Szakszervezet által az ápolók körében készített felmérést, ami azt mutatja, hogy tömeges távozás várható a felmondási tilalom feloldása után. A válaszadók negyede azt közölte, hogy elhagyja a szakmát, további 9 százalék a magánszektorban helyezkedne el, míg 4,5 százalékuk külföldön keres magának munkát. Azaz az ápolók kétötöde kiesne az egészségügyből. A Népszava számítása szerint legalább 8,5 ezer szakdolgozó hiányzik a rendszerből. Mint ugyanis a lap levezette: 2020-ban is valamivel több mint 3,5 ezer szakdolgozó hiányzott. Ennél frissebb KSH-adat ugyan nincs, de azt más forrásból tudjuk: a helyzet az elmúlt két évben csak rosszabb lett. A szolgálati jogviszony tavaly márciusi bevezetésekor ugyanis további 4000, a kötelező harmadik oltás elrendelése után újabb 800 szakember hagyta el az egészségügyet.

Mi lesz, ha további ezrek is elmennek? Valóban bajba kerülhet az egészségügy a felmondási tilalom lejárta után? Mi lesz az ellátással? Hova romolhat még tovább, vajon hova vezet a már sok területen tapasztalható káosz további mélyülése? Kökény Mihályt kérdeztük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.