2022. május 5., csütörtök

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: magyarnarancs.hu
2022.05.04.


A SZERK.


A SZERK.
Ezért a pénzért

Egy hónappal az esemény után dicséretes lendülettel és intellektuális frissességgel folyik az ellenzéki oldalon a választási vereség ún. „feldolgozása”.

A SZERK.
Egyedül a végtelenben

A művészet tudatformáló ereje végtelen, végtelenül szerény. A művészek tudatformáló ereje – túl a művészetükön – még szerényebb, s kiszolgáltatott is a rájuk háruló figyelem mértékének.

PUBLICISZTIKA


TÁLAS PÉTER
Győzelmi kényszer
Az Ukrajna elleni háború és Európa biztonsága

Aki ma újraolvassa az orosz külügyminisztérium által december 17-én közzétett, az Oroszországi Föderáció biztonsági garanciaigényeit felsoroló két dokumentumot, annak nem sok kétsége lehet afelől, hogy az orosz–ukrán háborúval Vlagyimir Putyin Ukrajna mellett a kétpólusú világrend utáni európai biztonsági architektúra normái és intézményei ellen is nyílt támadást indított.

EGOTRIP

EGOTRIP
Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Névtabu

Hérodotosz szerint (4.184) az Atlasz hegységtől tíznapi járóföldre élt az atarantok népe. Az atarantoknak nincs nevük, nem esznek húst és nincsenek álmaik. Hérodotoszt a „történetírás nagy mesemondójának” szokták nevezni, de lehet, hogy ez a mese nem teljesen légből kapott.

KÜLPOL


INTERJÚ
„Elriasztani Putyint a következő háborútól”
Feledy Botond külpolitikai elemző

Az orosz–ukrán háborúból Európa annyit biztosan megtanulhat, hogy a gazdasági erő önmagában nem mindenható. Feledy Botond szerint az EU saját stratégiai hanyagságának az árát fizeti most meg, de a háborús helyzet akár pozitív folyamatokat is elindíthat az unióban.

INTERJÚ
„Mi pazaroljuk a legjobban”
Holoda Attila energetikai szakértő a gázhiányról

A gázelzárással való orosz fenyegetés és zsarolás különösen súlyosan érint egy olyan országot, amelynek a vezetői fokozták az energiafüggőséget, amelyben a lakosság jelentős része él energiaszegénységben és ahol államilag bátorítanak energiapazarlásra.

LETARTÓZTATÁSI HULLÁM A SZLOVÁK POLITIKA CSÚCSAIN
Robertek alkonya

Pozsonyban forr a levegő. A szlovák politika érinthetetlennek tűnő két nagymenőjét is megvádolták. Robert Kaliňák volt belügyminisztert bilincsben vitték el, Robert Fico volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztéséről lapzártánk után dönt(ött) a szlovák törvényhozás.

BELPOL

VÉGE ÁDER JÁNOS ÁLLAMFŐI MANDÁTUMÁNAK
Odatámasztotta a párt

Május 10-én lejár Áder János második köztársasági elnöki mandátuma. A pártját hajdan nemegyszer a hátán cipelő, Orbánnal akár konfliktust is vállaló vezetőből a NER-be végül légmentesen belesimuló és államfőként is az orbáni politika fegyelmezett végrehajtója lett. Áder politikai pályaíve.

AZ EMBERCSEMPÉSZIPAR FOGYÓESZKÖZEI
Csak a sofőr ül

Úgy tudta, ukrajnai háborús menekülteken segít – ezzel védekezett nemrég egy sofőr, akit a kocsijában kis-ázsiaiakkal, afrikaiakkal tartóztattak fel a rendőrök Szeged mellett. A magyarországi embercsempészet a nagy halaknak évi 5–8 milliárd forintot hoz. Ők ritkán buknak le, a kocsiban talált határsértőket visszakísérik a kerítés túloldalára. A sofőrökre azonban 2–5 év börtön vár.

INTERJÚ
„Fájdalmat csillapítunk”
Friesz Anna, Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület; Lukács Miklós, Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

Miért nem támogatja jobban a kormány az otthoni szakápolást és hospice-ellátást? És miért nem jobb a szakma érdekérvényesítő képessége?

ZENE

INTERJÚ
„Őshonos elemek”
Simon Broughton lapszerkesztő, világzenei szakértő

A Songlines című világzenei magazin megalapítóját a hetvenes évek végén ragadta meg Magyarország zenéje és kultúrája, azóta is visszatérő látogató. 2018-ban Budapest Ritmo díjjal tüntették ki, 2020-ban a Duna Tv számára készített filmet a táncházmozgalomról. Politikai-társadalmi érdeklődése másféle filmeket eredményezett.

NEKROLÓG
Stockhausent Chuck Berryvel
Klaus Schulze (1947–2022)

Több mint másfél évtizedig tartó betegség után április 26-án, 74 éves korában elhunyt Klaus Schulze, a hatvanas–hetvenes évek iskolateremtő nyugat-berlini elektronikus zenei szcénájának egyik legnagyobb hatású alakja.

MI A KOTTA?
Kvalifikálhatatlan címzések

Klasszikus zenei programajánló a 2022/18. hétre

KÉPZŐMŰVÉSZET


FELFORGATJA-E A MŰVÉSZET VILÁGÁT AZ NFT?
Digitális zsákbamacska

A világ nagy aukciósházainak híreiben egyre többet találkozunk úgynevezett NFT-kkel, vagyis blokklánc technológiával egyedivé tett alkotásokkal, amelyek ráadásul sorra rekordáron kelnek el. Megnéztük, hogyan vált az NFT rövid idő alatt a művészet kikerülhetetlen fogalmává.

KRITIKA

KÖNYV
Holmi almafáról szóló darab
Závada Pál: Apfelbaum. Nagyvárad, Berlin

Mi is ez a mű? Potenciális nagyregény. Nagyon hosszú, nagyon 20. századi, nagyon meggondoltan zanzásított szöveg.

FILM

BRUCE WILLIS PÁLYAKÉPE
A munkásosztály katonája

Kopaszodó, atlétatrikós, kissé faragatlan, de sármos fegyverforgató. Bruce Willis más volt, mint a 70-es, 80-as évek hard body akciófilmjeinek hústornyai (Rocky, Rambo – Első vér, Kommandó, Conan, a barbár). Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger a Reagan-éra idealizált, domináns férfiasságát képviselték, ám mégis sterilnek, szinte aszexuálisnak tetszettek. Willisnek nem voltak dagadó, olajozott izmai, de megvolt benne az a dög és dörzsöltség – sőt érzelmesség –, ami a gépies akcióhősökből hiányzott.

TÉVÉSMACI
Kutyaröpte

Amikor Sztupa és Troché felkeresték Sztupa ősz öregapját, annak egy racionális oka volt, mégpedig az, hogy nála lehetett a legjobban polgárháborúsat játszani.

SZÍNHÁZ

A ROMA SZÍNHÁZ KÉRDÉSEI
Kritikára várva

A Független Színház Mit ér a színház, ha roma? című workshopja a május 5. és 9. között rendezett Roma Hősök – 5. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál felvezető programja volt. A magyarországi roma színház története, mai helyzete, beágyazottsága, de főleg a dilemmái álltak a romák és nem romák beszélgetése köré épülő program középpontjában.

RÉS A PRÉSEN
„Menni vagy maradni?”

Jókai Ági színésznő

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Andrés Barba: Fényes köztársaság


Az ismeretlenből és félinformációkból táplálkozó félelem bármilyen csoportot képes pillanatok alatt ellenséggé formálni egy közösségben.

VISSZHANG: KÖNYV
Sophie Corrigan: Állati jó cimborák

Mint az köztudott, a majmok szeretnek együtt lógni.

VISSZHANG: LEMEZ
Spiritualized: Everything Was Beautiful

A brit Jason Pierce tagja volt a kultikus, neo­pszichedelikus zenét játszó Spacemen 3-nek, amelynek végvergődése idején, 1990-ben alapította meg a Spiritualizedot.

VISSZHANG: KONCERT
Pat Metheny

Előző budapesti koncertje felejthető volt, főleg a sportcsarnoki akusztika, pontosabban annak hiánya miatt.

VISSZHANG: DOKUMENTUMFILM
Az Abercrombie & Fitch felemelkedése és bukása

A 21 Jump Street – A kopasz osztagban a fiatal, zöldfülű rendőrök álruhában ülnek vissza az iskolapadba, hogy egy gimisek közt terjedő drog nyomába eredjenek.

VISSZHANG: FILM
Metal Lords

„Ha nagy akarsz lenni, elhivatottság kell és áldozatok. És erről szól a metál.”

VISSZHANG: FILM
Soha, néha, mindig

Vannak a filmek, amelyeket abortuszt fontolgató nőknek mutogatnak.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Nők a sitten

Magyarországon talán kevéssé ismert Catherine Tate komikusi munkássága, pedig segítene kontextusba helyezni ezt a bizarr sitcom sorozatot is.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/18.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/18.

Rövid hírek: hadron, eukarióta, plasztik...

Szüret 2022/18.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY


MIÉRT AKARJA ELON MUSK MEGSZEREZNI A TWITTERT?
Elefánt a médiában

A pénz megvan az üzletre, de a részvényesek még húzódoznak. A világ legöntörvényűbb milliárdosa a hasonlóan öntörvényű Twitterre akarja rátenni a kezét, és azt is nehéz megfejteni, hogy mit akar vele tenni.

LOKÁL

BUDAPEST100
Arisztokraták és népi ellenőrök

A fővárosi épületeket bemutató civil kezdeményezés, a Budapest100 május 14–15-i sétáin a Várnegyed néhány különleges házát tekinthetik meg az érdeklődők. Ezek közé tartozik a kétemeletes, a környezetében nem különösebben feltűnő Dísz tér 12. szám alatti ház is, amelynek története a 14. századig vezethető vissza.

GASZTRO


CHILI&VANÍLIA
Vega Wellington

Egészben sült karfiol Wellington

ÉTEL, HORDÓ
Séf Asztala

Étkek a Kossuth téren

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.