2022. május 6., péntek

ORBÁN AZT ÍGÉRTE, BETARTJA A KORMÁNY-FŐVÁROS MEGÁLLAPODÁS MINDEN BETŰJÉT – MEGNÉZTÜK, MEGTETTE-E

TELEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2022.05.06.


A 15 pontos kormány-főváros megállapodást 2018-ban írta alá a miniszterelnök és Tarlós István akkori főpolgármester. Tarlós idején haladtak a teljesítésével, az ellenzéki Karácsony Gergely megválasztása után viszont lelassultak a dolgok. Három és fél év után nagyjából a vállalások fele teljesült, ami azt mutatja: politikamentesen sosem lehet az ilyen egyezményeket betartani.


Két jelentős dolgot ígért Orbán Viktor miniszterelnök 2019 őszén, amikor kiderült, hogy nem a Fidesz jelöltjét, Tarlós Istvánt választották meg főpolgármesternek, hanem az ellenzéki Karácsony Gergelyt. Az egyik az volt, hogy nem lesz olyan fejlesztés (például a Városligetben), amit Budapest vezetői nem akarnak, a másik pedig, hogy a korábban Tarlós Istvánnal megkötött megállapodást teljes egészében betartják.

A 2019-es önkormányzati választások után Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben azt mondta:

„Van egy írásos megállapodás az előző főpolgármester és a magyar kormány között. Annak minden betűjét és minden számadatát be fogjuk tartani. Ez egy megállapodás.”

A tavaszi parlamenti választás után azonban rögtön kiderült, hogy a Fidesz nagy győzelme az egyik ígéretet szinte biztosan megváltoztatja: Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy a Városliget felfüggesztett, a fővárosnak nem tetsző elemeiből – Új Nemzeti Galéria, Magyar Innováció Háza, Városligeti Színház – lesz-e valami a közeljövőben, ezt válaszolta:

„Úgy gondolom, hogy ezt a kérdést a választás eldöntötte. Lesz. Úgy valósul meg, ahogy azt elgondoltuk.
”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.