2022. június 3., péntek

ORBÁN VIKTOR MEGINT GYŐZÖTT: A KGB-S KIRILL DOLLÁRMILLIÁRDJAIT IS MEGVÉDTE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.06.02.


Brüsszel behódolt Orbán Viktornak, lehúzta szankciós listájáról Kirill moszkvai pátriárkát. A magyar kormány az ő kedvéért akasztotta meg az uniós szankciós folyamatot tegnap, arra hivatkozva, hogy a vallásszabadságot védi így. Nem azt védte: csupán egy ex-KGB-s háborús uszító összeharácsolt dollármilliárdjait. Egyúttal pedig mosdatta kicsit a putyini szerecsenállamot. Ezt hagyta jóvá utólag az EU ma délután. Gratulációt küldünk tehát. Duplát. Vélemény.


Brüsszelben állt a bál megint. Ráadásul ismét nem valami zöldfülű elsőbálozó itta magát kokira, s kezdett törni-zúzni. Szokás szerint a legrégebbi vendég, a legtapasztaltabb klubtag röffentett jó fokhagymás-kolbászosat a bálterem amúgy sem túl illatos levegőjébe. Hangosan, a bál végén, amikor már beállt a csend. Természetesen minden magyarok miniszterelnökéről, Orbán Viktorról van szó.

Kicsit tényszerűbben arról, ami történt: a Putyin elleni hatodik, olajembargót is tartalmazó uniós szankciós csomag május elején került a brüsszeli asztalokra, de mivel Magyarország és Szlovákia ellenezte, Csehországgal együtt kivételes státuszt kaptunk. Időt az átállásra. A magyar kormánynak ez sem volt jó, örök mentességet akart kiharcolni, de végül Orbán Viktor is elfogadta az átmeneti mentességről szóló változatot. Hétfőről keddre megszületett hát a politikai döntés. Ő sem vétózott. Úgy volt, mehet a csomag.

Minden szép, minden jó, gondolhattuk. Tegnap reggelig. Akkor kellett volna az uniós nagyköveteknek végleges formába önteniük a szankciós csomagot, de a magyar nagykövet jelezte: nem tartja elfogadhatónak, hogy Kirill moszkvai pártriárka is rajta van azok listáján, akiknek a vagyonát befagyasztják. A tárgyalás emiatt félbeszakadt, a többi nagykövet kiakadt, s még a Válasz Online uniós körökben otthonosan mozgó forrásai is egymásnak ellentmondó magyarázatokat adtak arról, hogy ez akkor most mit is jelent. Érinti-e az olajembargót, vagy az ettől függetlenül sínen van és csak Kirill pártriárka vagyonán megy a vita? El lehet választani a két témát, ha egyszer a Tanácsban a miniszterelnökök (Orbánnal egyetemben) már rábólintottak a szankciós csomagra? Orbánék tényleg csak Kirill pénzét akarják védeni, vagy ez csupán hivatkozási alap, amellyel az utolsó utáni pillanatban mégiscsak elgáncsolnák az embargót is?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.