2022. július 27., szerda

RASKÓ GYÖRGY: A KORMÁNYNAK VALAMILYEN SEGÍTSÉGET BIZTOS, HOGY KELL ADNIA AZ ALFÖLDI GAZDÁKNAK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.07.26.


A kormánynak az Alföldön valamit lépnie kell, mert őrült veszteségeik vannak az ottani gazdáknak. Ha azt akarjuk, hogy megfelelő területen vessenek, akkor ahhoz a kormánynak valamilyen segítséget biztos, hogy adnia kell – nyilatkozta a Hírklikknek Raskó György agrárközgazdász. Szerinte a biztosítással kapcsolatos kártérítésen túl, reálisan arra van lehetőség, hogy az állam garanciát vállal a forgóeszköz hitelért. Bár a hal- és vadgazdálkodásban nem járatos, de úgy gondolja, általános jellegű lesz a kamattámogatott forgóeszköz-hitel, és egyáltalán a garanciavállalás is, mert a logika ezt kívánja.

Történelmi léptékű aszály sújtja Magyarországot, a magyar gazdálkodókat több, korábban megalkotott törvényi szabályozás segíti az ilyen helyzetben – közölte az Agrárminisztérium vasárnap. Valóban segít ez a történelmi léptékű aszály károsultjainak?

– Szerintem nem tud mit csinálni a kormány az Alföldön, valamit lépnie kell, mert őrült veszteségeik vannak az ottani gazdáknak. A Dunántúlon nincs ilyen probléma, de az Alföldön igen, elsősorban a Tiszántúlon, a Jászságban, Csongrádban a hektáronkénti veszteségek több százezer forintot tesznek ki. Ez lehetetlenné teszi majd a finanszírozást az őszi vetéseknél. Hogyha azt akarjuk, hogy megfelelő területen vessenek, akkor ahhoz a kormánynak valamilyen segítséget biztos, hogy adnia kell...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.