2022. augusztus 15., hétfő

AZ EMBEREK MÁR ABBAN SEM BÍZNAK, AMIBEN KELLENE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2022.08.15.


Olyan információáradatban élünk, amelyben ellentétes információk zúdulnak ránk, ezért borzasztóan nehéz megítélni, hogy melyik a helyes és melyik a téves. Szendi Gábor klinikai szakpszichológussal, íróval annak kapcsán beszélgettünk, hogy az utóbbi időben sok embert kellett kimenteni a Balatonból. Így többek között arról kérdeztük, hogy miképpen kellene meghúzni a határokat a felelősség vállalásában.


Definíció szerint, felelőtlennek azt szoktuk nevezni, aki valamilyen szociálisan elvárható óvatosságot nem vesz figyelembe. Vigyázni kell azzal, hogy kit, hogyan minősítünk, mert a másik szerintünk felelőtlen viselkedése adódhat személyiségéből, tudatlanságából, informálatlanságból, és bizalomvesztésből is. Ha például ki kell menteni valakit valahonnan – mint az embereket a Balatonból –, tűnhet úgy, hogy felelőtlenek voltak, bár az is, lehet, hogy nem is tudták, hogy riasztás van. De a szakember magyarázatában eljutott odáig, nagy gond lehet, hogy az emberek nem bíznak a hivatalos álláspontokban, nyilatkozatokban. Szendi Gábor példaként említette, ha egy orvos azt mondja neki, hogy meg fog halni, ha nem szedi a koleszterincsökkentőt, akkor, miközben magában mosolyog, már tudja, hogy ide többet nem jön.

Szerinte annyira megbízhatatlanok az információk, hogy az emberek már abban sem bíznak, amiben kellene. Nyilván ez fokozott gyanakvásból is adódhat, és akkor nem beszélünk az összeesküvés-elméletben gondolkodókról, ami szintén a bizalomvesztés miatt alakul ki. A jelenlegi információáradatban ellentétes hatások zúdulnak ránk, ezért borzasztóan nehéz megítélni, hogy melyik a helyes és melyik a téves. De ezekre hivatkozva mondjuk a másikra, hogy felelőtlen. Az emberek jó része úgy gondolja, hogy ő éppen felelősséget vállal, miközben más megítélése szerint pont akkor felelőtlen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.