2022. augusztus 15., hétfő

MÉSZÁROS LŐRINC KÁLYHÁS CÉGE KORÁBBAN 1,8 MILLIÁRDOS ÁLLAMI TÁMOGATÁST KAPOTT

MAGYAR NARANCS
Szerző: BOZAI ÁGOTA
2022.08.15.


Hogy, hogy nem, az egyik legnagyobb hazai kandalló- és fatüzelésű tűzhelygyártó Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global tulajdonában van.


A rezsicsökkentés csökkentése miatt megnőtt a kereslet a szilárd tüzelésű kályhák iránt, és a kormány is ezt ösztönzi: az iskolák fafűtésre való átállását is fontolgatják, Orbán Viktor néhány hete pedig arról beszélt, hogy kályha- és kazánprogramot fog indítani a kormány. Hogy, hogy nem, az egyik legnagyobb hazai gyártó Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global tulajdonában van.

A Wamsler SE nevű, fa- és széntüzelésű tűzhelyeket, kandallókat és kazánokat gyártú salgótarjáni cég a honlapja szerint a Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyár jogutódjaként jött létre, majd német és offshore tulajdonosok után végül a Phylaxia csoport tagja lett. Ebből lett 2013-ban az Opimus Group, amely 2017-ben Mészáros Lőrincnél kötött ki, majd változtatta Opus Globalra a nevét.

Az is a véletlen műve lehet, hogy Mészáros tulajdonszerzése után a Budapesti Értéktőzsde honlapján 2017. december 15-én megjelent közlemény arról tájékoztatta az Opus Global befektetőit, „a Társaság 99,93 százalékos tulajdonában álló Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság a mai napon támogatási szerződést kötött a Nemzetgazdasági Minisztériummal (…) Intelligens gyártó és innovációs központ létrehozása a Wamsler SE Részvénytársaságnál a hatékonyság és versenyképesség növelése érdekében” című projekt megvalósítása céljából.

A 2017-es támogatás mértéke 1 785 960 353 forint, amelyet a Wamsler SE a 3 571 920 707 forint összköltségű projektje megvalósítására vett igénybe. A közlemény azt ígérte, hogy a projekt keretében sor kerül a Wamsler SE termelési folyamatainak reorganizációjára, gyártó csarnokok felépítésére, termelési eszközök korszerűsítésére, kapacitásbővítésre.

Az alapkő-letételnél 2018. március 27-én személyesen jelent meg Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó és Varga Mihály pénzügyminiszter. Az ünnepélyes alapkőletételről a Nógrád megyei Mediaworks lap mellett a Mészáros-féle ECHO Tv is beszámolt. A tudósításban elhangzott, hogy egy-két éven belülre 6-700 milliós nyereséget reméltek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.