2022. augusztus 15., hétfő

IMMÁR AZZAL VÁLLAL NAGYOBB POLITIKAI KOCKÁZATOT A KORMÁNY, HA NEM NYÚL AZ EGÉSZSÉGÜGYHÖZ

HVG360
Szerző: WINDISCH JUDIT
2022.08.15.


Mondvacsinált indokokkal is leplezik a kórházak a szakemberhiányt ahelyett, hogy vállalnák a valóságot. A rendszer nagyon széttöredezett, nincs elég orvos és ápoló ennyi helyhez, Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász szerint legfeljebb 50 kórházra volna szükség a mostani 89 helyett. A Belügyminisztérium elkezdett az egészségügy átalakításáról beszélni, de kérdés, mit lép végül a kormány. A Magyar Orvosi Kamara titkára, Svéd Tamás szerint már annyi a publikus probléma, hogy a be nem avatkozás politikai kockázata nagyobb.


Felgyorsultak az egészségügy széthullása irányába mutató tendenciák, az ország számos pontján egyre nehezebb megfelelő ellátáshoz jutni, osztályok, rendelők zárnak be vagy működnek csökkentett kapacitással, a betegek pedig bolyonganak a rendszerben – mondta a hvg360-nak Svéd Tamás aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Svédet azután kerestük meg, hogy a MOK honlapján arról írt, „recseg-ropog a közellátás teljes rendszere”, csendesen szűnnek meg vagy zárnak be kórházi osztályok, részlegek. Ilyenkor CT-karbantartásra, műtőfelújításra, klíma- vagy liftszerelésre, átszervezésre, költözésre hivatkoznak, de ezek egy része a szervezet szerint biztosan csak fedősztori.

„Egy budapesti gyermekkórházi osztályt egész nyáron festenek, de már most szóltak, hogy várhatóan csak novemberre készülnek el. A helyettük dolgozó szomszédos kórházak maliciózus dolgozói szerint minden bizonnyal freskók készülnek sima meszelés helyett, valószínűleg a plafon mellett a falakra is” – hozta a példát Svéd. A valódi ok nem a festés vagy a felújítás, leggyakrabban a dolgozóhiányt próbálják ilyen mondvacsinált okokkal leplezni, miközben a bezárt osztályok, részlegek dolgozóit nem engedik át máshova. Oda sem, ahol helyettük dolgoznak. Abban reménykednek ugyanis, hogy hamarosan újranyithatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.