2022. szeptember 25., vasárnap

MI VÁR AZ OLASZOKRA?

HÍRKLIKK
Szerző: BÁNÓ ANDRÁS
2022.09.24.


Ezt a kérdést sokan felteszik most Itáliában. Nemcsak azért, mert az olasz fociválogatott hétfő este akár csoportelső is lehet a Nemzetek Ligájában, ha netán legyőznék a Puskás Arénában a csodacsapatnak tartott magyar válogatottat, hanem főleg azért, mert sorsdöntő választás előtt áll az egész ország.

A tét nem kicsi: markáns jobboldali fordulat következik-e Olaszországban, vagy mégsem tud a remélt nagy fölénnyel nyerni az Olaszország testvérei nevű pártból, a Ligából és a Forza Italia-ból álló koalíció? Négy év alatt teljesen átrendeződtek a pártpreferenciák. A közvéleménykutatások az Olaszország testvéreinek most 25 százalékot jósolnak (négy éve csak 4,4 százalékot kaptak, be sem jutottak a parlamentbe), a Liga 12, a Forza Italia 8 százalékra számíthat (négy éve a két pártnak együttesen majdnem 32 százaléka volt). Az ellenoldalon az Öt csillag mozgalom nagyot zuhant, 32,7-ről 13 százalékra esett. A Demokrata Párt ugyan növelni tudta népszerűségét 18,8 tizedes eredményről 21 százalékra, de ez kevés lesz a kormányalakításhoz. Az Öt csillag ugyanis szétesett, s ha valamilyen csoda folytán a baloldali kis pártok össze is kapnák magukat, még mindig kevesebb mandátumuk lenne, mint a jobboldaliaknak.

Mindenki elkönyvelte tehát, hogy minden bizonnyal a korábban fasisztának, vagy posztfasisztának elkönyvelt Olasz Testvériség, a Fratelli d’Italia vezetője, Giorgia Meloni vezetésével alakulhat meg az új kormány Olaszországban. Az az általános egyszerű vélekedés, hogy azért legyen kormányfő, mert ő még eddig nem volt. Adjunk neki is egy esélyt – gondolja sok olasz, akik most az egykori Berlusconi-kormány ifjúsági miniszterében bíznak. Sok olasz hajlamos elfelejteni, mit mondott Meloni – 19 éves korában – Mussoliniről („Mussolini jó politikus volt. Mindent, amit tett, Olaszországért tette. Az elmúlt 50 évben nem volt hozzá hasonló politikus”). Ne felejtsük: Mussolininek amúgy még mindig hatalmas kultusza van Itáliában, nem úgy, mint Hitlernek Németországban. A Duce portréja sok kocsmában, bárban és lakásban ott függ a falon. Unokái sikerrel politizálnak. Alessandra az olasz szenátust és az Európai Parlamentet is megjárta, most a Berlusconi-féle Forza Italia tagja. Rachele és Cesare az Olasz Testvérekben politizál, Guido pedig a neonáci Forza Nuova párttagkönyvének tulajdonosa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.