2022. szeptember 25., vasárnap

NAGYON NEM ÉRTEK EGYET AZZAL...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.09.25.


Talán mondanom sem kell, nagyon nem értek egyet azzal, hogy egyes külföldi operákban vagy koncerttermekben levesznek a műsorról olyan orosz klasszikusokat, mint Csajkovszkij, Rahmanyinov vagy Sosztakovics, vagy ugyanezen operaházak vagy koncerttermek pódiumairól válogatás nélkül tiltanak ki pusztán származásukra tekintettel orosz előadóművészeket.
Azzal nekem semmi bajom, hogy Ókovács Szilveszter budapesti fellépésre hívta meg Anna Netrebkót. Jóllehet a világhírű szoprán korábban nyíltan támogatta Putyint és politikáját, s 2014-ben az ukrajnai szakadárok zászlajával a kezében pózolt egy fényképen, ám 2022 márciusában adott nyilatkozatában kifejezetten elítélte az Ukrajna elleni háborút, hozzátéve, hogy a gondolatai a háború áldozataival és azok családjaival vannak. („I expressly condemn the war on Ukraine and my thoughts are with the victims of this war and their families.”)
Legyen ez elég, s ne fürkésszük, mennyire őszinte a fenti nyilatkozat: fogadjuk el annak, s örüljünk, hogy jön Budapestre, habár én személy szerint jobban örültem volna, legfőképp a hangja miatt, de a színpadi megjelenése miatt is mondjuk a 2006-os Salzburgi Fesztivál Figarójában alakított Susannának, ám ez legyen az én problémám.
Viszont Ókovács Szilveszter remélem nem hívta meg, mi több, be sem engedi a budapesti Operaházba Netrebko férjét, az azerbajdzsáni operaénekest, Yusif Eyvazovot, aki 2020 februárjában, expressis verbis etnikai és politikai okokra hivatkozva nem volt hajlandó fellépni Ruzan Mantashyan örmény szopránénekessel a drezdai operabálon. Mert, ugyebár, ha elfogadhatatlannak tartjuk, hogy valakit puszta származása, adott esetben orosz léte miatt tiltanak le a világ operaszínpadairól, akkor ugyanígy elfogadhatatlan, ha valaki pusztán etnikai és politikai okokból nem hajlandó egy színpadon állni egy művésztársával.
És még valami: fogalmam sincs ugyan, milyen hangja van Szijjártó Péternek (habár illúzióim nincsenek, viszont azt el tudom képzelni, milyen röhejes színpadi jelenség lenne ebből az alakból), de nyomatékosan kérem Ókovács direktort, hogy Szijjártót még akkor se hívja meg az Operaházba, ha véletlenül Pavarottival vetélkedne a hangja. Ugyanis – legalábbis az én megítélésem szerint -, aki a tömeggyilkos Putyin arcképe alatt tárgyal az agresszor Oroszország külügyminiszterével, saját szövetségeseire fittyet hányva, ám pocsék módon körbeudvarolva a putyini szellemet szolgai módon reprezentáló Lavrovot, az nem csupán az Operaházba nem tehetné be a lábát, hanem egyetlen magyar minisztériumba sem, legyen akár pizzaszállító futár az illető: az ő putyinos-lavrovos kezéből még a Quattro formaggi sem esne jól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.