2022. november 7., hétfő

A FÖLDTÁMOGATÁSOK 70 SZÁZALÉKA A FELSŐ 10 SZÁZALÉKNAK JUT MAGYARORSZÁGON

MÉRCE
Szerző: SZADAI LEVENTE
2022.11.07.


Az elmúlt tíz év földtámogatási mérlegének, és a legújabb, 2021-es adatoknak az elemzését is közzétette a K-Monitor. Ebből az alkalomból egy új honlapot is indítottak, amely kereshetővé teszi az elmúlt évek támogatási adatait.

A civil szervezet szerint az elmúlt tíz évhez hasonlóan a közvetlen támogatások több mint 70%-a továbbra is a kedvezményezettek felső 10%-ának jut. 


Ezidő alatt mintegy 7 ezer milliárd forintot osztottak ki támogatásként az agráriumban.

A birtokszerkezetet a 2015-2016-os „Földet a gazdáknak” földprivatizációs program sem változtatta meg jelentősen, nem hozta helyzetbe a helyi kisgazdákat, a K-Monitor szerint sokszor strómanok szerezték meg a földeket gyanús körülmények között, és lényegében azonnal használatába adták a környéken aktív nagyüzemeknek.

A földtámogatások is kirajzolják a magyar nagyvállalkozói struktúrát: a cégcsoportok közül az agráriumban is Csányi Sándorhoz és Mészáros Lőrinchez köthetőek a legnagyobb összegű támogatások. A gazdasági holdudvarban bekövetkező változások is lekövethetőek az agrártámogatásokban, az évekig kiemelt támogatásban részesülő, Simicskához tartozó Mezort-csoport érdekeltségei pár év alatt Mészáros Lőrinc agrárcsoportjába kerültek a G-nap után.

A földtulajdoni koncentráció következménye, hogy alapvetően változott meg az élelmiszeripar szerkezete is az elmúlt évtizedben: az élelmiszerellátás egyre inkább központosult, a termények nagy része csak a kereskedelmi láncokon keresztül jut el a fogyasztókhoz. A K-Monitor szerint lényegében csak azok a szereplők tudnak labdába rúgni, akik az élelmiszertermelés különböző szintjein jelen tudnak lenni. A kistermelőknek tehát sokkal nehezebb dolguk van, ha meg szeretnének jelenni a boltok polcain...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.