2022. november 7., hétfő

„NEM A KORÁBBI MEGMOZDULÁSOK ELLEN VAGYUNK, SŐT” – EGYHÁZI ISKOLAI TANÁROK SZERVEZNEK MENETET AZ OKTATÁSÉRT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.11.07.


Bencsik Andrásék megdöbbennének, ha tudnák, mennyien vannak a sztrájkolók vagy egy-egy petíció aláírói között a hagyományosan a Fideszre szavazók – válaszolnak a kormánymédia tanárellenes kirohanásaira a november 8-i, tisztán egyházi iskolai pedagógusok által szervezett menet képviselői. A Tanárballagáson olyan állásfoglalást olvasnak majd fel, ami nemcsak a tarthatatlanná vált bérhelyzet rendezését követeli, hanem új nemzeti oktatási stratégiát is. A szervezőcsapat két tagja, Lakatos Máté és Mikesy András interjúnkban azt is elmondja, az élőláncok és október 23. után miért volt szükség egy kifejezetten felekezeti hátterű megmozdulásra.

Ha minden a tervek szerint alakul, kedd délután öt és hat óra között a budapesti Deák Ferenc tér és a Szent István-bazilika között ballagási sorba állt pedagógusok sokasága fogja kifejezni az elégedetlenségét a magyar oktatási rendszerrel. A demonstráció mögött ezúttal nem áll se szakszervezet, se aktivista mozgalom: a Tanárballagást kizárólag egyházi iskolákban tanító tanárok szervezik. Közös ötpontos állásfoglalásuk interjúfelvételünk után vált véglegessé. A követelések címszavai: 1) Új nemzeti oktatási stratégiát! 2) Gyerekbarát oktatást! 3) Autonómiát! 4) Vonzó pedagógus-életpályát, értékálló és igazságos bért! 5) Megbecsülést a pedagógusoknak! „A tanári tiltakozások az oktatás mély válságának tünetei, a sürgős változás iránti vágy vezeti őket. Szolidaritást és együttműködést várunk a véleményükért kiálló pedagógusokkal” – olvasható az állásfoglalás egyik pontja alatt.

A Tanárballagás hatfős szervezői csoportjának két tagját, Lakatos Mátét és Mikesy Andrást céljaik részletezésére kértük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.