2022. november 7., hétfő

VÁLASZRA SEM MÉLTATTA A KORMÁNY AZ 1600 FOGYATÉKKAL ÉLŐT ELLÁTÓ EGYESÜLETET, HÉTSZERES LETT A REZSIJÜK

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2022.11.07.


1600 fogyatékossággal élő ember ellátása és 200 dolgozó megélhetése kerülhet veszélybe, miután 20 millióról 135 millióra nőtt a Mozgássérültek Somogy Megyei Egyesületének rezsiszámlája. Az egyesület elnöke szerint ezt nem tudják kifizetni. Több minisztériumtól is kértek segítséget, de eddig még választ sem kaptak.

Családként élünk itt, nagyon kár lenne, ha ezt a családi rendszert felbontanák

– mondta az RTL Híradójának Mészárosné Kovács Rita, a Kaposvári Napsugár Integrált Szociális Intézmény lakója és dolgozója. Az otthonban 24 bentlakó és 40 bejáró fogyatékossággal élő embert látnak el, már ameddig nyitva maradhatnak.

Mészárosné szerint neki és a társainak is nagyon nagy problémát okozna, ha az intézmény bezárna, mert sem családi, sem egyéb területen nem tudják megoldani a saját ellátásukat és lakhatásukat. „A másik az, hogy a munkahelyünk is itt van, annak a segítségével tudjuk magunkat fenntartani” – tette hozzá.

Ez az egyik intézmény a 24-ből, amelyet a Mozgássérültek Somogy Megyei Egyesülete üzemeltet. Összesen 1600 embert látnak el: mozgássérülteket, vakokat, siketeket és halmozottan fogyatékos embereket, nemcsak a megyéből, hanem az egész országból.

Eddig összesen évi 20 millió forint volt a rezsiszámlájuk, de a szigorítás után ők is kiestek a rezsicsökkentéssel védettek köréből, és mint Hegedűs Lajos, az egyesület elnöke elmondta, „az idei árajánlatok alapján a gáz- és a villamosenergia, valamit a távfűtés – mert egy intézményben van távfűtés – költsége meghaladja a 135 millió forintot, amit egy civilszervezet nem tud kigazdálkodni”.

Az egyesület költségvetésének 15 százalékát a betegek fizetik, 65 százalékát az állam adja, a fennmaradó 20 százalékot adományokból gyűjtik össze. Miután ez utóbbi bevétel bizonytalan, a sérült emberek pedig nem tudnak többet fizetni, így az államtól várnak segítséget, de eddig nem jártak sikerrel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.