2022. október 7., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: NARANCS.HU
2022.10.05.


A SZERK.

A SZERK.
Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.

A SZERK.
Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

PUBLICISZTIKA


VÁRHEGYI ÉVA
Fogd és vidd
Hol vannak a betéti kamatok?

Miközben az MNB folyamatosan emeli irányadó kamatát, vagyis azt, amit a nála elhelyezett betéteikre a bankoknak fizet, azoknak eszük ágában sincs továbbpasszolni ezt a saját ügyfeleiknek. Miközben ők már 13 százalékot kapnak a jegybanktól, a mi betéteinkre jó, ha 1–2 százalékot adnak, a folyószámláinkon tartott pénzünket pedig gyakorlatilag kamatmentesen használhatják.

ZÖLDI ANNA
Mondvacsinált építészet
Hogyan lett az Aranybikából állatorvosi ló?

„A kortárs magyar építészetnek nemzetinek kell lennie, a régi mindig szebb és jobb, mint az új” – mondta szeptember végén Lázár János építési és beruházási miniszter. Ezzel párhuzamosan beérett az építészeti kultúrharc gyümölcse – a debreceni Aranybika szálló pályázati eredménye új szint a visszaépítések evolúciójában.

EGOTRIP

EGOTRIP
Vajda Gergely: Zene hetilapra

Menekültzenekar

BELPOL

INTERJÚ
„Leállni nem lehet”
Tóth István János közgazdász a NER „letelepedett rablóiról” és a korrupcióról

A jelenlegi magyar rezsim a haveri rendszerek közé tartozik, s mint ilyen, korántsem páratlan a világban. A NER égisze alatt létrejött céghálózat örökös növekedésre van ítélve, ha megáll a burjánzásban, az a halálát is jelenti – erről is beszélt nekünk a Korrupciókutató Központ Budapest vezetője.

MAGYARORSZÁG KILÁTÁSAI A GAZDASÁGI VÁLSÁG IDEJÉN
Egy fillér, két fillér

Ahhoz, hogy az állam finanszírozni tudja az energiaimport költségét, hogy csökkenjen az infláció és ne gyengüljön tovább a forint, vissza kell venni mind a lakossági, mind a vállalati fogyasztásból.

BÉKÉSCSABÁN SEM BIZONYULT SIKERTÖRTÉNETNEK A KÖZÉTKEZTETÉS KISZERVEZÉSE
A falat adja a másikat

Négyszer is ellátogatott helyi menzákra Békéscsaba független, de a Fideszhez közel álló polgármestere az utóbbi időben. Neki állítólag ízlett, de a Facebookon is megosztott akciója arra utal, hogy baj van. A helyi közétkeztetést nemrég kiszervezték, az új szolgáltatóra azonban sok a panasz.

BELVIHAR SZEGEDEN
Ha nem párja, cimborája

Botka László legközelebbi munkatársával mérkőzött meg a tavalyi ellenzéki előválasztáson Binszki József, akinek a kampányát az önkormányzati portál ostobának, erkölcstelennek minősítette. Most, egy évvel később várospolitikai alpolgármesterként dolgozhat tovább – ha megválasztja a közgyűlés.

ZENE

NEKROLÓG
A mesterterv tudója
Pharoah Sanders (1940–2022)

Amióta világ a világ, sok zenész sokféle műfajban igyekszik megragadni, kifejezni és átadni a „metafizikait”, de ez csak különleges pillanatokban rezonál a hallgatókban úgy, ahogy az előadó szeretné. Amikor Pharoah Sanders szeptember 24-én meghalt, rengetegen reagáltak így: „Köszönjük a spirituális élményt!” A jazzhagyomány egyik őrzőjének tekintett, olasz származású amerikai szaxofonos, a nagy tudású Joe Lovano például ezt írta: „Megvilágosítottál előttünk túlvilági helyeket a kozmikus kifejezéseiddel.”

PLÁCIDO DOMINGO FINÁLÉJA
Otello az alvilágban

Augusztus közepén több argentin újság is egy Plácido Domingo körül dagadó újabb botrányról cikkezett. Aztán ismét előkerült a nem először hangoztatott vélemény, miszerint a tenorból lett baritonnak ideje hátrébb lépnie.

MI A KOTTA?
Virgonc ujjgyak

Klasszikus zenei programajánló a 2022/40. hétre

SZÍNHÁZ

ZSINÓRPADLÁS MELLÉKLET – INTERJÚ
„Mint a színész, a szöveg vagy a zene”
Nagy Fruzsina jelmeztervező

Szamurájjelmez tojástartókból, babakocsivá alakuló menyasszonyi ruhák, szkafanderek, időjárás-jelentésnek öltözött meteorológus dicséri munkáját. A Soharóza előadásai nem divatbemutatók, hanem „catwalk-koncertek”, zenével, extrém outfitekkel és sok humorral. A Keleti blokk premierje után beszélgettünk.

ZSINÓRPADLÁS – INTERJÚ
„Míg áll a ház”
Molnár Piroska színész

A magyar színjátszás e kétségtelen nagyasszonyával ezúttal generációk találkozásáról, életösszegzésről, a kaposvári évekről, filmezésről és sorozatforgatásról beszélgettünk, de szó esett arról is, hogy miért áll ki a fontos ügyek mellett.

ZSINÓRPADLÁS – A ZÖLD SZAMÁR RÖVID TÜNDÖKLÉSE
„Mintha nem értették volna”

Az 1920-as években a kísérleti színház ismeretlen fogalom volt Magyarországon. Ezen próbált változtatni néhány lelkes művész, de még csak ki sem fütyülték őket.

ZSIINÓRPADLÁS – RÉS A PRÉSEN
Minden, ami valódi

Petrány Eszter táncos

ZSINÓRPADLÁS
Snoblesse Oblige extra 2022/40.

Évadnyitó színházi programajánló

RÉS A PRÉSEN
„Megszállottság nélkül nem”

Bereczki Csilla rendező

KRITIKA

ZSINÓRPADLÁS – KRITIKA
Tartsd szárazon a tésztát!
KenyértörésMintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

ZSINÓRPADLÁS – KRITIKA
Nemesítő idő
Göncz Árpád: Mérleg

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

ZSINÓRPADLÁS – KRITIKA
Ki a hülye?
Fajankó

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

ZSINÓRPADLÁS – KRITIKA
Egy doboz lenne
Alexis Michalik: Történetőrző

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

ZSINÓRPADLÁS – KRITIKA
Túl sok
Bálna

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

FILM
Nem alszik
Tom George: Ecc, pecc, ki lehetsz?

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

KÖNYV
Hogy igaz legyen
Katrine Marçal: Tényleg nincs ingyenebéd?

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

FILM

VISSZHANG EXTRA
Szemrevaló filmfesztivál 2022

Négy kis filmkritika: ajánló a tizenegyedik Szemrevaló/Sehenswert fesztivál filmjeiből

TÉVÉSMACI
Kedves medve

Amikor Sztupa és Troché a kocsiban várakoztak, nem történt semmi.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Turi Lilla: A ló

Az eddig illusztrátorként ismert Turi Lilla most szerzőként is bemutatkozik.

VISSZHANG: KÖNYV
Guld Ádám: A Z generáció médiahasználata

Azok számára, akik nemhogy a Z, de az ábécé korábbi betűivel jelzett generációk médiahasználati és egyéb szokásaival sem tudtak megbarátkozni, ideális olvasnivaló a médiakutató munkája.

VISSZHANG: FILM
Peter von Kant

François Ozon első sikerét Rainer Werner Fassbinder darabjának adaptációjával aratta (Vízcseppek a forró kövön, 2000)

VISSZHANG: FILM
Esemény

Az ígéretes tehetségű fiatal lánynak minden esélye megvan rá, hogy bekerüljön az egyetemre.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Hűvös

A hazai roma színházi reprezentáció erős bázisa, a Nyári Oszkár vezette Karaván Színház két éve volt 20 éves, de a Covid miatt nem tudtak ünnepelni.

VISSZHANG: KONCERT
Kings of Convenience

Erlend Øye és Eirik Glambek Bøe minden csinnadratta nélkül vonult be a Müpa színpadára.

VISSZHANG: LEMEZ
Suede: Autofiction

A 2020-as évek elejére a britpop nagy négyese közül a Suede maradt a nagy túlélő.

INTERAKTÍV


Snoblesse Oblige 2022/40.

Heti kulturális programajánló

Egy hét kultúra 2022/40.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/40.

Rövid hírek: szuperkontinens, exobolygó, kutya...

Szüret 2022/40.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

MAGYARORSZÁGON PUSZTÍTÓ ERDŐTÜZEK
Lángok kora

A kaliforniai, ausztráliai, dél-európai erdőtüzek megrázó képei az idén nyáron Magyarországon is valósággá váltak a példátlan aszály következtében. A természetvédelmi szakértők szerint ideje változtatni erdőgazdálkodási szokásainkon, de globálisan is új megelőzési és mentési stratégiákra lenne szükség.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Ősz a tányéron

Aszalt gyümölcsös dinsztelt savanyú káposzta héjában sült krumplival (esetleg egy kis füstölt marhanyelvvel)

ÉTEL, HORDÓ
Krapaj Csárda

Diósdon, 1986 óta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.