2023. január 2., hétfő

BOD PÉTER ÁKOS A KÖLTSÉGVETÉSRŐL: „EGYSZERŰEN NEM AKARJÁK AZ ADÓFIZETŐ ORRÁRA KÖTNI, MIRE KÖLTIK A PÉNZT”

SZERETLEK MAGYARORSZÁG
Szerző: FISCHER GÁBOR
2022.12.31.


Csütörtök éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben a 2023. évi állami költségvetés módosítása, kormányrendelet formájában. Az eljárás önmagában is szokatlan, és a jogszabályból több dolog is hiányzik, ami segítene értelmezni a számokat. Például nincs benne a „Központi alrendszer mérlege” című táblázat, melynek hiányában nem könnyű kisilabizálni, hogy végül is pontosan mi változott, illetve hogy a változások mögött milyen intézkedések húzódnak meg. Egy biztos, hogy a nyári tervekhez képest 6400 milliárd forinttal, majdnem 20 százalékkal növekszik a kiadási oldal, ést 5380 milliárd forinttal, azaz 17 százalékkal nőnek a bevételek, a Portfolio elemzése szerint. Majdnem 1000 milliárddal többre számítanak például a fogyasztást terhelő adókból, és több mint 200 milliárddal nagyobb lesz az eredetileg vártnál a társasági adóból befolyó összeg is. Emellett 250 milliárd forintot kell lefaragniuk a különböző minisztériumoknak a kiadásaikból, hogy pontosan mire jut majd kevesebb, az nem derül ki. Bod Péter Ákost kérdeztük, hogyan értékeljük azt, ami megjelent.

Amikor múltkor beszéltünk, azt mondta, hogy egy konyhaasztal sarkán is meg lehet írni valamit, az attól még nem lesz költségvetés. Ilyesmi történt?

– Az látszik, hogy sebtében készült, nem úgy, ahogy egy ország költségvetési tervének készülnie kellene. A költségvetési törvény ugyanis az egyik legfontosabb, sőt talán a legfontosabb pénzügyi törvény, mert ez emeli törvényszintre az adóbeszedést, ami tulajdonképpen az államhatalom fellépése a polgáraival és a vállalkozóival szemben. Ez akkor tisztességes, ha emögött törvény áll, amit a többség támogat, és kijelöli a kiadási tételeket, amelyekkel onnantól kezdve az intézmények nyugodtan tudnak számolni. Továbbá megadja azt a gazdaságpolitikai keretet, amihez az állampolgár, a család, az intézmények igazodni tudnak. Ha ezt veszem, akkor a mostani dokumentum egyiknek sem felel meg. Ami most megjelent, az csak egy dokumentum, amit a parlament még nem látott, nem szavazott meg. Azonban most is van jogi érvénye, hiszen kormányrendelet. Ez már külön abszurdum, hogy kormányrendelettel születik egy országos költségvetési törvény. Rendelettel törvény, ez a mondat jelzi a dolog abszurditását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.