2023. január 2., hétfő

GUY VERHOFSTADT: NINCS MÁS SZÓ ORBÁNRA, CSAK AZ, HOGY ÁRULÓ - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.01.02.


Ukrajnában úgy látják, amíg Orbán hatalmon marad, aligha javulnak az ukrán-magyar kapcsolatok, nyugaton pedig azt mondják, hogy Orbán aláássa az oroszok elleni egységet. Nem véletlen, hogy Putyin csak Orbánnak küldött az Uniós vezetők közül újévi jókívánságokat. Nemzetközi lapszemle. 

A megromlott magyar-ukrán-kapcsolat aláássa az EU Oroszoroszág elleni egységes álláspontját – írja a Financial Times, amely szerint Orbán Viktor nem sokat tett azért, hogy megváltoztassa a róla kialakult képet, hogy Putyin barátja: az Oroszország elleni szankciókon lazított, nemet mondott az országon áthaladó fegyverszállításokra, az Ukrajnának nyújtandó hitelezésbe is csak a Magyarországnak szánt pénzügyi alkudozás során ment bele.

Mindezek ártanak az Uniónak, ami segíteni akar Ukrajnának az oroszok megállításában. Biztató előjel, hogy az év végéig lezártak bizonyos kérdéseket az Orbán-kormánnyal, de az alapvető nézeteltérések továbbra is fennmaradtak, és a konfliktust is csak elodázták tavaszig, és ha az ígért korrupcióellenes és igazságügyi reformok addig nem valósulnak meg, akkor nincs más alternatíva, mint Magyarországot elszigetelni az Unión belül, írja a cikk.

A cikkben megszólaltatnak egy nyugdíjast, aki a kormánypárti médiát visszhangozza azt állítja, hogy az ukránok maguknak köszönhetik ezt a háborút, és nem szeretné, ha Magyarország belesodródna a háborúba. Bayer Zsoltnak a Zelenszkijre tett gyalázkodó megjegyzéseit is idézi a FT, miszerint „egy arrogáns, ostoba, korrupt, Amerikából eltartott sovén disznó.” Mindezekkel a kormány elveszti a hitelét.

Egy friss közvéleménykutatás szerint az ukránok 42 százaléka ellenségesnek találja a magyarokat, amivel kapcsolatban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, amíg Orbán hatalmon marad, aligha javulnak az ukrán-magyar kapcsolatok. Emlékeztetett Orbánnak arra a júliusi jóslatára, hogy az ukránok soha nem fogják megnyerni ezt a háborút az oroszok ellen.

Zelenszkij júniusban meghívta Orbánt Kijevbe, aki akkor közölte: nincs napirenden ilyen utazás. Mindezek bizonyítják, Orbánék semmilyen tekintetben nem tudnak teljesen leválni Oroszországról, miközben ezen más tagországok szüntelenül dolgoznak.

Stars and Stripes - A Pentagon kiadványa - szájbarágósan arról ír, hogy mit jelent Magyarország és Lengyelország számára az uniós pénzek befagyasztása. A cikk szerint mégha Orbánék a korrupcióellenes intézkedéseket igyekeznek is majd betartani, a demokratikus berendezkedésére vonatkozó kritikákat nem tartják jogosnak, így a cikk szerint gondok lehetnek az uniós pénzek utalásával tavasszal.

Mindössze három uniós politikusnak küldött újévi üdvözletet Vlagyimir Putyin: Orbán Viktornak, Silvio Berlusconinak és Gerhard Schrödernek – írja az ukrajnai Pravda. Orbánnak így szólt az üzenet: a nehéz nemzetközi helyzet ellenére országaink közti kapcsolat pozitívan alakul, és számít arra, hogy a jövőben is tovább bővülnek a közös ügyek. Putyin a szerb és belorusz elnököket is meglepte jókívánságaival.

Nincs más szavam rá, csak az, hogy áruló – írta ezt Orbán Viktorról a volt belga kormányfő, Brexit-ellenes európai parlamenti képviselő, Guy Verhofstadt azok után, hogy legutóbbi interjújában a magyar miniszterelnök azt sugallta, csak akkor lesz vége az oroszok háborújának, ha az amerikaiak nem szállítanak tovább fegyvereket Ukrajnának.

A szélsőjobboldali amerikai Breibart körbejárta a kijelentés hátterét, elemezve Orbán mondatait:

  • Magyarországnak nem áll érdekében feladni üzleti-kereskedelmi kapcsolatait a háború ellenére sem Oroszországgal.
  • Magyarország Ukrajnát támogatja, és érdekében áll a szuverén Ukrajna túlélése.
  • Breibart emellé illeszti az ukrán külügyminisztérium reagálását: Ukrajna legyőzése, amiről Orbán Viktor beszélt, oda vezethet, hogy Oroszország közvetlenül akár Magyarországot és a magyar népet is megfenyegetheti

Az amerikai szélsőjobboldali lap szerint a magyar kormányfőre nehezedő uniós nyomás ellenére Orbán képes menedzselni a ’Magyarország ki akar maradni a háborúból’ politikáját.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.