2023. január 5., csütörtök

KOMOLYAN NEM ÉRTEM...

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.01.04.


Nem bírok túllépni ezen az új értékelési rendszeren, aminek ugyan még csak néhány kiragadott elemét ismerjük…
Nehezen tudom pl. értelmezni, hogy : a pedagógusok viselkedésükkel, megjelenésükkel "az intézmény és a magyar köznevelés jó hírét" erősítsék.
Szeretném tudni, hogy az iskolai szegregáció az most a köznevelés „jó híre”-e vagy sem…és ha az, mert nyilván az, hiszen ez elfogadott és támogatott ma a rendszerben, akkor azt hogyan lehet a megjelenésemmel a döntéshozói szint számára elvárt módon erősíteni?
Tényleg nem kukackoskodásnak szánom, hanem az abszurditását szeretném jelezni. Milyen egy csak halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tanító iskola pedagógusának elvárt, az intézményt tükröző megjelenése?
A legnagyobb bajom egyébként ezzel a mondattal az, hogy ennek a magyar köznevelésnek nincs ma jó híre.
Abba már bele sem megyek, hogy ebben az elvárt teljesítményértékelési rendszerben hol vannak pl. a fejlesztőpedagógusok, a napközis nevelők így kimutatható teljesítményei, és abba sem, hogy a mai versenyek mennyire sokfélék, és korántsem egyenletesen vannak elosztva a tantárgyak között, tehát először ott kellene egy rendszert kidolgozni, amiben minőségbiztosítás is van…stb.
Az igazolatlan hiányzásokról pedig csak halkan szeretném megjegyezni, hogy többnyire nem csak iskolai okai vannak, hanem egy komplex problémarendszer következménye, amit társadalmi leszakadásnak hívunk… és a pedagógus önmagában nem igazán tud mit tenni ellene.
Ahhoz, hogy egy értékelési rendszert bevezessünk, először is ismernie kellene minden szegmensét annak, amit értékelni szeretnénk. Látni, micsoda különbségek vannak ma iskolák között pl. infrastruktúrában, személyi feltételekben, tanuló-összetételben, és megérteni, hogy mindez meghatározza a teljesítményeket.
És ha egységesítenék is a működési feltételeket, ami elképzelhetetlen ma nálunk, ez akkor sem lesz egységesen összemérhető. Ugyanis a pedagógia lényege a hozzáadott érték. Ami egyéni, gyerekfüggő.
Komolyan nem értem….. Innen tényleg menekülni a legjobb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.