2023. január 13., péntek

MÁR 24,5 SZÁZALÉK AZ INFLÁCIÓ

NÉPSZAVA
Szerző: P. ZS.
2023.01.13.


A novemberi 22,5 százalékról 24,5 százalékra emelkedett az az infláció decemberben, az egész éves pénzromlás így 14,5 százalék lett – közölte a KSH. Az emelkedés ellenére már látszanak a fordulat halvány jelei.


Megtette hatását a december eleji benzin áremelés, pontosabban a ársapkák eltörlése, így az infláció az év utolsó havában 24,5 százalékra emelkedett, de nem érte el az elemzők által várt 25-26 százalék körüli szintet – ami elég jelentős meglepetés. Nagy kérdés, hogy az árhullám ezzel elérte-e csúcsát, vagy a januárt a kereskedők még további áremelésekre kihasználják-e.

Elemzői vélekedések szerint a január lehet az utolsó alkalom komolyabb átárazásokra, a drasztikusan csökkenő kereslet ugyanis további áremelési lehetőségeket jelentősen beszűkítik. Az inflációt az elmúlt hónapokban az élelmiszerárak és az energiaárak emelkedése fűtötte: az előbbinél az áremelkedések lassulását láthattuk decemberben, a háztartási energiaáraknál pedig csökkenést mért a KSH. Sok ünneplésre azonban nincs ok:

a decemberi 24,5 százalék pénzromlás 26 éves rekord, ennél magasabb inflációt 1996 márciusában regisztráltak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.