2023. január 9., hétfő

MATOLCSY: AZÉRT MONDTAM EL MOST, HOGY MÁSKOR NE KELLJEN

24.HU
Szerző: BAKA F. ZOLTÁN
2023.01.09.


Egy felkészítő anyagot ismertetett a gazdasági bizottság december eleji ülésén a jegybank elnöke, kozmetikázás nélkül, hogy világossá tegye, nem ő felel a magyar gazdaság válságközeli állapotáért. Az viszont már Matolcsy György döntésének a következménye, hogy megszűnt az MNB bankbiztonsági igazgatósága.

Sokan az orbánizmussal való szembefordulásként értelmezték az elmúlt hetekben Matolcsy György megnyilvánulásait. A Magyar Nemzeti Bank elnöke előbb a parlament gazdasági bizottsága előtt tárta a hallgatóság elé sarkos véleményét a magyar gazdaság helyzetéről, kilátásairól, utóbb pedig a szignója nélkül tette közzé a Költségvetési Tanács a 2023-as államháztartásról szóló kormányzati előterjesztéshez fűzött álláspontját. Ebből is azt olvasták ki a „nerológiára” nyitott elemzők, hogy Matolcsy immár nyíltan kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját, vagyis megtört a harmónia a kormányfő és a jegybankelnök között.

Lapunk most újabb háttérinformációkat szerzett a jegybanki „különutasság” motivációiról, melyek érthetőbbé teszik, hogy az MNB elnökének mi lehetett a szándéka, amikor a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt osztotta meg különvéleményét. A jegybankból származó értesüléseink szerint Matolcsy úgy magyarázta a bizottsági meghallgatáson elmondottakat a Szabadság téren: azért mondta el most mindezt, „hogy máskor ne kelljen”.

Matolcsy ugyanakkor a hírek szerint egy olyan változatát adta elő a gazdasági értékelésnek, amit alapvetően nem a külvilágnak szántak, hanem a jegybankelnök felkészítését szolgálta. Magyarul a stábja egyik háttéranyagát ismertette, különösebb „kozmetikázás” nélkül.

Mit is mondott Matolcsy?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.