2023. január 9., hétfő

PUTYIN MOZGATÓRUGÓI, AZ OROSZ REZSIM LOGIKÁJA ÉS A „KGB-KAPITALIZMUS”

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2023.01.06.


Catherine Belton brit újságíró könyve, a Putyin emberei – Hogyan szerezte vissza a KGB Oroszországot és gyűrte maga alá a Nyugatot? átfogó képet fest arról, hogyan kerülhetett hatalomra Vlagyimir Putyin, milyen szerepet játszanak az egykori KGB-sek a jelenkori Oroszországban. Emellett azt is pontosan bemutatja, hogyan használták fel a hatalmat saját vagyonuk gyarapítására, az így megszerzett összeget végül a Nyugat ellen fordítva. Az 1992-es évvel induló műben Putyin egykori és jelenlegi szövetségesei is megszólalnak, így nemcsak az elnök életútját, hanem cselekedeteinek mozgatórugóit is jobban megismerhetjük.

Catherine Belton évekig dolgozott Moszkvában a Financial Times tudósítójaként, jelenleg a Reutersnek ír oknyomozó cikkeket Oroszországról. 2020-ben jelent meg első és eddig egyetlen könyve angolul, Putin’s people címmel. Az Economist 2020-ban az év legjobb politikai könyvei közé sorolta a művet.

2021. januárjában Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista Putyin titokzatos palotájáról szóló videójában is ajánlotta a kötetet, mint a Putyin-rendszer egyik legalaposabb leírását a nézőknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.