2023. február 24., péntek

SZENTPÉTERI NAGY RICHARD: A MIGRÁNSOKTÓL AKAR MEGVÉDENI MINKET ORBÁN, A VALÓDI ELLENSÉGTŐL NEM

HÍRKLIKK
Szerző: LÁSZLÓ B. KATALIN
2023.02.24.


Orbán jogilag megtehet bármit bármikor, olyan alkotmánya van, amilyet magának csinált – mondta a Hírklikknek Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász arról, hogy indokolt-e a migrációs válsághelyzet meghosszabbítása. Hozzátette, már a kétharmadra sincs szüksége, mert a rendkívüli helyzeteket állandóan kihirdetgeti, és hosszabbítgatja, nem kell hivatkoznia semmire. Rámutatott, már az alaptörvény is számtalan rendkívüli helyzetet tartalmaz, úgy válogat benne, ahogy akar, de ha kell, betesz még egyet, ahogy eddig is jó párat beillesztett.


Szeptember elejéig meghosszabbítaná a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, így továbbra is háromféle rendkívüli helyzet lenne érvényben egyszerre: az ukrajnai háború és az energiaválság miatti veszélyhelyzet, valamint a bevándorlási válsághelyzet. A tervezet szerint az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének tájékoztatása alapján a hosszabbítás indokolt, mivel továbbra is fennállnak az elrendelés feltételei.

„Nem kell, hogy valóságos veszély legyen, nem azért csinálja, mert veszélyben van a haza a migránsoktól és még csak nem is azért, mert háborús vészhelyzet van” – mondta Szentpéteri Nagy Richard. „Ebben semmi sem igaz, nem kell nézni, hogy van-e migránsveszély, mert nincs, de akkor sem volt, amikor Bakondi György minden nap megmondta, hogy van.”

Ennek politikai, de leginkább szociálpszichológiai oka van – mutatott rá az alkotmányjogász. Azt, hogy szociálpszichológiai kérdés a veszélyhelyzet fenntartása, alátámasztja az is, hogy az intézményekben - amelyek a kezében vannak – állandóan átszervezéseket csinál.

Általában három évenként teszi, hogy senki se érezze magát biztonságban és mindenki tudja, hova kell igazodni ahhoz, hogy megtarthassa a pozícióját. Most a Honvédelmi Minisztériumban van tisztogatás, de átmegy mindegyik minisztériumon, a tudományos intézményeken is. A válsághelyzet ehhez kell, hogy ezt megcsinálhassa, és még a parlamentet sem kell összehívnia, hivatkozni lehet a válsághelyzetre.”

Minden autoriter berendezkedés állandó mozgásban, állandó mobilizációban van, állandó idegeskedésben kell tartani a társadalmat. Ehhez folyamatos átszervezésre van szükség, mert enélkül az emberek úgy érezhetik, hogy nincs szükség a kormányra. Erre a kormányra valóban nincs szükség, mert ez nem kormányoz, hanem ellenséget gyárt, amelytől sikeresen megvédi az országot. A valódi ellenségtől nem.”

A szakember szerint a valódi ellenség az elszegényedés, a nyomor, lassan az éhezés és az infláció vagy éppen a népesedési probléma, de a kabinet nem ezekkel foglalkozik, hanem kreál problémákat és azokra épít kampányokat. Ilyen a „97 százalékos kampány” is, és ha valaki azon gondolkozik, hogy mi az alapja, ne tegye, mert az nincs – fogalmazott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.