2023. április 26., szerda

A DIE PRESSE SZERINT MEGVAN AZ OKA ANNAK, HOGY SIMICSKA HALLGAT, MINT A SÍR

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2023.04.24.


Miután Simicska Lajos kegyvesztett lett, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István jelenti az Orbán körüli oligarchaháló két legfőbb elemét. A miniszterelnök fokozatosan árnyékállamot épített ki gazdag kegyencekből, ennek legfőbb haszonélvezője a saját családja, valamint az egykori gázszerelő – írta a lap.

A politikus otthon spártai, tekintélyelvű neveltetést kapott, mégis lojális az apjához. Annak cége az állami autópálya építések egyik első számú beszállítója, így bár eredetileg szegény származású volt, vagyonát mára sok milliárd forintra becsülik. Ám ő csupán kis hal, sokkal jobban megy a nemzeti vő sora: Tiborcz az ország legvagyonosabb emberei közé tartozik.

Ő honosította meg a máig alkalmazott módszert: vagy valamelyik csókos cégre írják ki a pályázatot, vagy akad ugyan több jelentkező, de azok csupán a látszat kedvéért indulnak. Így azonban senki sem csodálkozhat azon, hogy az OLAF megkésve bár, de gyanút fogott. Mégis folytatódik a jól bevált társfinanszírozási gyakorlat, noha a Bizottság immár milliárdokat tart vissza.

Az ötlet szülőatyjának Simicska számít, aki a legenda szerint egy füstös kocsmában egy cédulán vezette le az álmélkodó Orbánnak, mit és hogyan is kell csinálni. Az államot az államban manapság NER-nek hívják, ám amilyen gyorsan emelkedett fel az értelmi szerző, olyan szélsebesen lett kegyvesztett. Hataloméhségében ugyanis éppen a legfőbb vezetővel akasztott tengelyt – és hát ő húzta a rövidebbet. A hatalmi gépezet kíméletlenül legázolta. Feltételezések szerint a miniszterelnök megzsarolta, ezért hallgat, mint a sír – írta a konzervatív bécsi lap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.