2023. április 9., vasárnap

NEM ROSSZ MAGYARORSZÁG 57. HELYE A LEGGAZDAGABB ORSZÁGOK RANGSORÁBAN, DE AZÉRT EZ TÖBB SEBBŐL IS VÉRZIK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.04.09.


Meglehetősen jól hangzik, hogy Magyarország a világ 57. leggazdagabb országa, ami nem is rossz helyezés, de ez a rangsor torz, több oknál fogva sem pontos mérőszámon alapul – mondja Felcsuti Péter. A Bankszövetség korábbi elnökét a Nemzetközi Valutaalap által az idei évre prognosztizált – az egy főre jutó GDP alapján készített rangsorban elfoglalt – helyünkről kérdeztük. A közgazdász, aki az utóbbi években már főleg a szegénységben élőket célzó jótékonysági munkájára koncentrál, a Hírklikknek részletesen meg is indokolta, miért tartja torznak a rangsort. Ugyanakkor a tevékenysége, az országjárása közben szerzett tapasztalatait nem tartja észszerűnek összevetni ezzel listával, mondván: az olyan lenne, mintha az almát akarnánk összehasonlítani a körtével.


Magyarország a világ 190 országa közül az 57. leggazdagabb az IMF által, az idén egy főre jutó várható gazdasági teljesítmény, azaz GDP/fő alapján készített rangsor szerint – szúrta ki az Index, kiemelve egyebek között azt, hogy e mutató alapján Románia, Lengyelország és Horvátország mögöttünk van, megelőz viszont minket Szlovénia és Szlovákia.

A Valutaalap által készített rangsorból (ami itt található), illetve a részletes magyar adatokból (ami itt) kiderül, hogy szemben a listavezető Luxemburggal, ahol az egy főre jutó bruttó hozzáadott érték az idén csaknem 129 ezer dollár lesz, az 57. Magyarországon éppen csak meghaladja a 20 ezer dollárt. Az egy főre jutó GDP alapján Írország a világ második leggazdagabb országa 107 ezer dollárral, majd Svájc követi majdnem 94 ezer dollárral. Nem meglepő módon a leggazdagabb országok többsége Európában és Észak-Amerikában található, miközben az emberek Afrikában a legszegényebbek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.