2023. április 5., szerda

TÖMEGESEN MONDHATNAK FEL A PEDAGÓGUSOK, HA ELVESZIK A KÖZALKALMAZOTTI JOGVISZONYUKAT

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2023.04.04.


Egy hét alatt több mint háromezer tanár jelezte, hogy kész felmondani abban az esetben, ha a kormány az új jogállási törvénnyel megszünteti a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a felmérést kezdeményező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.


Eddig 3012 pedagógus jelezte, hogy felmondja munkaviszonyát, ha a kormány az új jogállási törvénnyel megszünteti a tanárok közalkalmazotti státuszát – derül ki az aHang oldalán indított felmérésből.

A kormány tervei szerint júniustól minden közoktatásban dolgozót, beleértve az egyházi, alapítványi, magánintézmények alkalmazottait is egy egységes jogállási törvény hatálya alá helyezne. A törvénytervezet a PDSZ szerint minden pedagógus számára rendkívül hátrányos rendelkezéseket tartalmaz, de a közalkalmazottak esetében a különbség drámai.

A szakszervezet pontokba szedte a tervezett változtatásokat:

- Elveszik a nevelőtestület szakmai szabadságát, a fontos döntések a tankerületekhez kerülnek. Az iskolák, óvodák ezentúl nem dönthetnek önállóan a saját működési rendjükről, pedagógiai programjukról, de még az éves munkatervükről sem.

- Megtiltják, hogy a pedagógusok bármilyen formában kritikusan szólaljanak fel a közoktatás állapotával kapcsolatban. A tanárokat fegyelmi eljárással fenyegetik, ha mégis megteszik, az elbocsátásukkal vagy fizetésük húszszázalékos csökkentésével is járhat fél évig.

- A tervezett bérsávok olyan szélesek, hogy a munkáltató szubjektív megítélése alapján akár hatszázezer forintos különbség is lehet a tanárok fizetése között. Az alsó határok nem jelentenek béremelést.

- A pedagógus technikai eszközökkel ellenőrizhető, megfigyelhetik kamerával, valamint saját számítógépét és telefonját is átvizsgálhatják, ezzel belelátva a tanulók és családjuk életébe is.

- A napi maximum munkaidő 8-ról 12-re, a heti 32-ről 48 órára nőhet.

- A felmondási idő az eddigi két hónapról hat hónapra nő, a szabadságok száma pedig 46-ról 35 napra csökkenhet, mert a szabadság alatt 15 munkanapra bármilyen munkára berendelhető a pedagógus.

- A tanév hossza legalább 180 tanítási nap lenne, a miniszter jogosult a tanévet július 15-ig meghosszabbítani, ami súlyosan sérti a tanulók és a szülők érdekeit is.

- A státusztörvény a diákokat is bünteti, ha az intézmény pedagógusai sztrájkolnak, mert a fenntartó akár nevelő-oktató munkára alkalmatlan helyre is áttelepítheti a gyerekeket, ha az iskolában, óvodában elhúzódó sztrájk van.

- A nyugdíjba vonulók a korábbi négyhavi helyett egyhavi fizetésre lesznek jogosultak munkavégzés nélkül. A jubileumi jutalmaknál is kedvezőtlenebb számítást alkalmaznak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.