2023. június 29., csütörtök

GOSZTONYI GÁBOR: A SZAKKÉPZÉSBEN A TELJES ÁTLÁTHATÓSÁG AZ, HOGY SENKI NEM LÁT SEMMIT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.06.28.


A szakképzésben nem lehet négy-öt évente teljesen másra helyezni a hangsúlyt – véli Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Pedig ilyesmi történik most is azzal, hogy például öt- és két éves „óvodai nevelő” képzést tervez indítani a kormány a technikumokban és a szakképző iskolákban, ám mindössze egy melléklet táblázata tartalmazza egy sorban a képzést, semmi egyebet nem tudni róla. A PSZ azonban nem csak amiatt tiltakozik, hogy a minap nyilvánosságra hozott módosítások megrövidítik a szakképzésben tanulókat, ahogy a szakképző intézményeket is. Ahogy az alelnök mondta: a teljes átláthatóság az, hogy senki nem lát semmit.


Öt- és két éves „óvodai nevelő” képzést tervez indítani a kormány a technikumokban és a szakképző iskolákban – derült ki egy, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) által közzétett tervezetből, amellyel a szakképzési kormányrendeleteket módosítanák. Eszerint óvodai nevelőnek a szakképző iskolákban, valamint az érettségit is adó technikumokban öt éves képzésben lehet majd tanulni, de két éves oktatásra is jelentkezhetnek, akik csak a szakmai vizsgára szeretnének felkészülni, mert például már van érettségijük. Mi a véleménye erről a PSZ-nek, enyhíthetné ez az óvodapedagógus hiányt?

A PSZ megdöbbenve olvasta ezt az ötletet, mert túl sokat az előkészítéséről nem hallottunk. Ha valaki megnézi ezt a rendelettervezetet, összesen egy sorban egy melléklet táblázata tartalmazza ezt az „óvodai nevelő” képzést, és itt be is fejeződött minden információ. Egy biztos, jelenleg ilyen státusz nem létezik az óvodáknál. Ebből a kormányrendelet-módosításból nem derül ki, hogy mi a lényege. Adott a lehetőség, hogy kifejezetten az óvodákra specializált pedagógiai asszisztensek lennének az óvodai nevelők, de az is lehet, hogy az óvodapedagógus kiváltására is lehetne alkalmazni őket, és egyedül is tarthatnának foglalkozást a gyerekeknek. Jelenleg hivatalosan nem lehetnek egyedül a gyerekekkel a pedagógiai asszisztensek és a dajkák, bár tudjuk, hogy a legutóbbi jogszabály-módosítás (417/2020.) után reggel 8 óráig, és a délutáni alvás utáni időszakban már gyakorlatilag tényleg csak a „közjószágok legeltetése” folyik, vagyis gyermekmegőrzés, ehhez pedig már nem kell feltétlenül képzett óvodapedagógus. Őrült nagy különbség van a két felsorolt lehetőség között. Nem tudjuk azt sem, hogy az „óvodai nevelőket” milyen munkakörben alkalmaznák, tehát milyen beosztásuk lenne. Nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakör lesz, vagy az óvodapedagógusokéhoz hasonló bért kapnának? Nem tudjuk. Az óvodán belüli bérfeszültség azonban már gyanítható, ami biztosan nem viszi előre a dolgokat. Az is biztos, hogy az eddig kiváló, méltán világhírű óvodapedagógus-képzésünknek ez egy hatalmas visszalépés a ’60-as, ’70-es évekbe. Ugyanis akkor volt középfokú óvónőképzés, a szakközépiskolát végzettek azonnal bekerülhettek státuszban a gyerekek közé, és ott lehettek velük egyedül. Az „óvodai nevelőkről” azonban nem tudunk semmit. Azt sem tudjuk róluk, hogy hol fogják megszerezni a szakmai gyakorlatot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.