2023. július 14., péntek

DOMBOS TAMÁS: NEM FÉLNI KELL AZ LMBTQ-EMBEREKTŐL, CSAK ELFOGADNI, HOGY ŐK IS VANNAK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.07.13.


Bár a magyar társadalom a férfiak és nők szerepét tekintve nagyon konzervatív, a kormány hiába nyomja két-három éve az LMBTQ-ellenes propagandát, a homofób és transzfób emberek száma nem ugrott meg, viszont jobban polarizálódik a közvélemény – állapította meg Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. Szerinte a kormány logikája 2010 óta az, hogy kineveznek valamilyen csoportot ellenségnek – hol a migránsokat, hol a romákat, hol a hajléktalanokat –, legutóbb pedig az LMBTQ közösséget. Utána hecckampány zajlik, és a témát gumicsontnak használják, hogy elvonják a figyelmet a fontosabb kérdésekről.


Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, Selmeczi Gabriella, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint „durva provokáció és arculcsapása a jogrendszernek, hogy a Veszprémi Törvényszék döntése szerint transzneműek is élhetnek a Nők 40 nevű program korkedvezményes nyugdíj lehetőségével”. Sőt, a képviselő törvényt is módosítana, hogy transzneműek ne élhessenek a nők nyugdíjkedvezményével, valamint „ne lehessen egyetlen érzékenyített bíró sem abban a helyzetben, hogy ilyen döntést hozhasson. Ön szerint mi áll ennek a hátterében?

Én Selmeczi Gabriella tudatába, agyába, lelkébe nem látok bele, nem tudom, hogy miért javasolta ezt, de őszintén szólva, azért az elmúlt két-három évben Magyarországon zajlik egy egyértelmű homofób- és transzfób-kampány, hangulatkeltés, amibe tökéletesen beleilleszkedik a képviselő megnyilvánulása. Ez pedig arról tanúskodik, hogy abszolút nem érti ezt a kérdést, összevissza beszél. Hogy mi várható pontosan? Törvényjavaslatról még nincs szó, szöveget nem láttunk, azt, hogy tényleg lesz-e ebből törvényjavaslat, azt elfogadja-e az Országgyűlés, nem tudjuk. Az teljesen egyértelmű, hogy ez a veszprémi döntés – ahogy a közleményünkben is szerepelt – az Európai Unió Bírósága egy régebbi, másik ügyben született döntésének hazai átvitele. Tehát itt nem a bíró mondott ki valami új és furcsa dolgot, hanem egyszerűen azt mondta, ez az Európai Unió joga. Ennyi történt ebben az ügyben. Úgyhogy hiába fogad el a parlament vagy esetleg a kormány valamilyen más jogszabályt, az teljesen nyilvánvalóan uniós jogba fog ütközni, és végső soron újra kimondja majd róla az Európai Unió Bírósága, hogy ilyen formában az is jogellenes. Lehet, hogy emiatt mégsem fogadnak el egy ilyen jogszabályt. Nem tudom, hogy a kormány akar-e újabb frontot nyitni az Európai Unióval egy ilyen, évtizedek óta eldöntött kérdésben. Meglátjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.