2023. július 14., péntek

ÍGY SEGÍTIK HATALOMBAN TARTANI A FIDESZT A FÉLELEMKELTŐ KAMPÁNYOK

SZABAD EURÓPA
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2023.07.14.


A magyar kormány legalább 2015 óta folyamatosan olyan kampányokat folytat, amelyekkel azt sugallják, hogy valamilyen komoly veszély fenyegeti az országot. A veszély többnyire kívülről érkezik (migránsok, Brüsszel, háború), de egyre több a belső fenyegetés is, legyen az a baloldal vagy épp az „LMBTQ-propaganda”. A kormány egyre határozottabban kommunikálja, milyennek tartja az ideális magyart, miközben a társadalom jelentős része nem felel meg nyilvánosan kommunikált elvárásainak.


Annak jártunk utána, hogy az állandósult veszélyérzet és fenyegetettség vagy a kirekesztettség érzése milyen hatással van az emberek lelkiállapotára, és mindez hogyan segít a kormánynak megtartani a hatalmát.

Folyamatos félelemben tartás

A tömeges félelemkeltés az autoriter országokra jellemző, vagy azokra, amelyek tényleges fenyegetés alatt állnak – mondta a Szabad Európának Krekó Péter, a Political Capital igazgatója. „Vannak olyan időszakok, amikor elengedhetetlen a lakosság készenléti helyzetben tartása. De demokratikus rendszerekben sokszor a valódi fenyegetés ellenére is inkább nyugtatni próbálják a vezetők a közvéleményt. Ezt látjuk Tajvanon, ahol a kínai invázió lehetősége egyre fenyegetőbbé válik. Mielőtt tavaly februárban Oroszország lerohanta volna Ukrajnát, az ukrán vezetők is nyugalomra intettek, és ez nem jelentette azt, hogy amikor a támadás megindult, ne kapcsolt volna az egész társadalom azonnal harckészültségbe. Valódi háborús helyzetben természetesen indokolt a lakosság félelemérzetének felkeltése a hatalom részéről.” Krekó szerint Magyarországon mindennek épp a fordítottja történik, hiszen NATO- és EU-tagként nincs közvetlen háborús fenyegetés, nem kell tartani terrorizmustól, és jó a közbiztonság is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.