2023. július 13., csütörtök

„KATASZTRÓFA LENNE, HA NEM LEHETNE NÁLAM MINDIG A TELEFONOM”

QUBIT
Szerző: KUN ZSUZSI
2023.07.13.


Mikor és mennyit mobilozhassanak a gyerekek? Mit tegyen az iskola, mennyit engedjen a szülő? Tiltás, elkobzás, büntetés, trükközés, elbutulás, függőség, bullying: minden, amit a fiatalok telefonhasználatáról tudni érdemes.

A 21. század elejére az iskolák és a szülők sarkalatos problémájává vált, hogy mennyit engedjék mobilozni a gyerekeket. A teljes tiltás életszerűtlen és kijátszható, de biztos, hogy a földrajzórán is ott a helye a mobilnak? Na és a szünetben? Egy segélykérő sms életet menthet, de mi a helyzet azokkal a gyerekekkel, akik minden ébren töltött percüket a mobiltelefon kijelzője előtt töltik? Az okostelefon ráadásul nemcsak a kapcsolattartás és az információszerzés eszköze, hanem a társas viszonyok alakításában is fontos szerepet tölthet be: az a gyerek, aki maga köré gyűjti társait egy menő telefonnal vagy egy Netflix-előfizetéssel, könnyen a hierarchia csúcsára kerülhet. A kiközösítés talaját pont az adja, hogy nem mindenki ugyanolyan eszközzel és ugyanolyan előfizetéssel rendelkezik, de nem is elvárható, hogy a gyerekek mind ugyanazt hozzák otthonról.

Mit tehetnek ebben a helyzetben a szülők, mit tehet az iskola, és mit gondolnak minderről a gyerekek?

Ami az iskolákat illeti, központi szabályozás híján az egyes intézményekre van bízva, hogy milyen mobilozási szabályokat vezetnek be. Magyarországon is egyre több az olyan iskola, ahol jobbnak látják, ha a gyerekek egyáltalán nem mobilozhatnak – nemhogy az órákon, de még a szünetekben sem. A szülők esetében személyes értékítéletükre vagy meggyőződésükre van bízva, hogy mikor vásárolnak mobiltelefont a gyereküknek, és hogy mennyit, illetve mire engedik használni. A tiltás persze gyakran konfliktusokat szül tanárok, szülők és gyerekek között; a pszichológusok szerint a legjobb megoldás a kompromisszum.

Na de milyen kompromisszum?

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.